Situacije u kojima poželimo da kažemo hvala društvenim mrežama

Da li vam se dogodilo da na ulici sretnete osobu koju lično ne poznajete, ali zapravo prepoznajete? Možda ste nedavno obnovili davno prekinut kontakt sa prijateljem iz detinjstva? Sigurno vam je bar jednom pošlo za rukom da stupite u kontakt sa osobom koju ste samo jednom sreli na nekom događaju a niste razmenili kontakte? Ukoliko ste bar na jedno pitanje odgovorili pozitivno, najverovatnije je da zahvalnost dugujete mrežama kao što su Fesjbuk ili Tviter.

Svet tehnologija i njihov razvoj uslovili su ekspanziju društvenih mreža i njihovu svrsihodnost podigli na viši nivo. Teško je zamisliti da čovek danas komotno funkcioniše bez pametnih uređaja i profila na nekoj od mreža, jer baš ta simbioza značajno olakšava svakodnevni privatni i poslovni život.

 IZGUBLJENO JE NAĐENO

Neograničena mogućnost deljenja slika i video zapisa u velikoj meri su olakšali komunikaciju među pojedincima i omogućili održavanje bliskosti čak i preko mreže. I ne samo održavanje, u nekim slučajevima i sudbonosno spajanje, jer što život sastavi, rat rastavi, ipak se nekako ponovo i spoji. I tada prosto morate biti srećni zbog vremena modernih tehnologija u kom ste se zadesili.

Danas nije retkost ni da društvene mreže budu „službe“ koje će pomoći u situacijama kao što su pronalaženje izgubljenog ljubimca ili pak plišanog mede. Teško je predvideti da li bi ovo bilo moguće realizovati tradicionalnim putem, ali navodi nas da se zapitamo do koje mere društvene mreže zapravo usrećuju i produbljuju odnose između pojedinaca, koji sasvim nesebično pomažu jedni drugima?

PRIVATNO JE POSLOVNO

Da li ste znali da se poslodavac često o vama dodatno informiše i stvara mišljenje na osnovu sadržaja koji ste podelili putem Tvitera ili Fejsbuka? Nije tajna da u procesu selekcije za posao čak 92% poslodavaca prvo provere Linkedin profil potencijalnog kandidata, a odmah potom Fejsbuk i Tviter. Zato, oprezno sa kuckanjem, a potom – lakše do posla!

Da je dovoljan jedan tvit do posla uverio nas je Miloš, koji je dokazao da je sve do nas i naše inicijative, kao i da je internet, u njegovom slučaju Tviter, bio ključna karika u nizu! Ko zna, možda neki savet i poberete, i kao i on završite – na radnom mestu.

Bitna novina jeste i direktan način komuniciranja sa firmama, odnosno poslodavcem i to baš putem društvenih mreža, poput Linkedina. Međutim, ukoliko uzmemo u obzir njenu namenu, ni ovo ne čudi. Papir i CV napisan na istom, postaju stvar prošlosti. Vaša profesionalna biografija uvek je dostupna i pružena na uvid na internetu, a samim tim i mogućnost dolaska posludavca i posla direktno do vas.

TVOJ GLAS SE ČUJE

Dvosmerna komunikacija nikad nije bila življa. Ona je, bez preterivanja, stvorila novi model građanskog društva u kome svako može da izrazi svoj stav. Ovo je naročito uticalo na sferu medija, jer je danas svako u prilici da se makar jednom nađe u ulozi novinara, sa direktnim prenosom informacije, u vidu slike ili tona. Iako je nekada važilo da ton putuje brže od slike, čini se da danas tvit i status putuju brže.

Zaista, svet koji stvaramo na internetu, ne samo da je uspeo da uskladi sve potrebe i želje pojedinaca, već pruži i pregršt mogućnosti za njegov razvoj, i tu mu ulogu ne možemo osporiti. Sve ono što je savremenom čoveku potrebno, našlo se objedinjeno u „malom čudu tehnologije“, pametnom telefonu – pregršt informacija, njihova laka dostupnost, mogućnost razmene podataka, želja i mišljenja i možda najbitnije – mogućnost da predstavite sebe svetu.