Specijalizovana IT odeljenja kao prvi korak ka uspešnoj karijeri

Ove godine, odlukom Vlade Srbije, u gimnazijama širom Srbije biće pokrenuta specijalizovana IT odeljenja. Konkretno, to znači da će ove godine, pored postojećih usmerenja (društvenog, prirodno-matematičkog ili opšteg), učenici moći da se opredele i za klasično gimnazijsko obrazovanje koje u fokus stavlja informacione tehnologije. Zainteresovani učenici moći će da se prijave od 11. do 14. maja.

Učenici IT odeljenja će u okviru specijalno napravljenog nastavnog programa imati opšte predmete koje pohađaju i drugi gimnazijalci, ali i posebne predmete iz sfere informacionih tehnologija, kao što su veb programiranje, baze podataka i računarski sistemi. Odlična vest je da ovakvo obrazovanje neće biti rezervisano samo za velike gradove – čak 71 gimnazija iskazala je interesovanje da oformi jedno ovakvo odeljenje.

Kompanije okupljene oko Inicijative Digitalna Srbija, uključujući Telekom Srbija koji je jedan od naših osnivača, pozdravljaju potez Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da uvedu znatno veći broj specijalizovanih IT odeljenja u državne i privatne gimnazije širom zemlje. Ovakav potez u potpunosti je usklađen sa ciljevima naše organizacije, potrebama šire privrede i realnom situacijom na tržištu rada.

Zašto bi se današnji osmaci odlučili da upišu upravo IT odeljenje u gimnaziji?

Učenici koji se odluče da školovanje nastave u nekom od specijalizovanih IT odeljenja već upisom u gimnaziju opredeljuju se za uspešnu karijeru koja znači siguran i dobro plaćen posao. Statistike pokazuju da IT stručnjaci u Srbiji imaju najveće prosečne plate i najbrže dolaze do poslova.

Gimnazijska IT odeljenja daju učenicima široka znanja u oblasti informacionih tehnologija, što im daje odličnu pripremu za nastavak školovanja na nekom od fakulteta koji školuje IT stručnjake. S druge strane, maturanti ovih odeljenja neće biti uskraćeni za opšte gimnazijsko obrazovanje. Iako fokusirani na IT, nakon gimnazije moći će da upišu fakultetske programe iz sasvim drugih oblasti, pa i društveno-humanističkih nauka.

Važno je istaći i da će sam proces učenja u specijalizovanom IT odeljenju biti drugačiji od onog koje očekuje druge srednjoškolce. Za razliku od većine gimnazijskih odeljenja koja broje i preko 30 učenika, u učionici neće biti više od 20 đaka. Na časovima IT predmeta će raditi čak i u manjim grupama. Nastavnici će na taj način moći da se svakom učeniku posvete i prilagode predavanje njegovim ili njenim individualnim potrebama.

Na kraju, važno je istaći i da če IT odeljenja omogućiti učenicima koji vole da rade na računaru da svoj talenat i interesovanje pretvore u životnu profesiju. Ako se njihova interesovanja poklope sa ciljevima nastavnog programa, biće izuzetno motivisani da uče i napreduju.

Spisak gimnazija u kojima će biti oformljena IT odeljenja, detalji u vezi sa prijavom i upisom dostupni su na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.