HUAWEI P20 I P20 PRO – Naš virtuelni asistent

Krajem marta meseca ove godine, na tržište smart telefona Huawei kompanija u svoju vrhunsku P seriju pridružila je dva nova člana. Potpuno drugačiji, besprekornog dizajna  i potpuno novih boja inspirisanih svetlošću, Huawei P20 i Huawei P20pro modeli predstavljeni su baš u Parizu, gradu svetlosti.

Stilski prelepo obrađeno, reflektujuće staklo sa obe strane telefona, sastavljeno od čak 8 slojeva, uokvireno je zaobljenim ramom od nerđajućeg čelika.

Full HD+ beskonačni ekran  kod modela P20 prisutan je u veličini od 5,8 inča, dok je Pro verzija nešto veće dijagonale – 6,1 inča. Uz ultra tanki okvir i malu težinu, ovi telefoni ostavljaju utisak neverovatne lakoće držanja u ruci, bez obzira na veličinu dijagonala.  P20 model krasi full HD+ LCD ekran rezolucije 1080×2240 , dok je za P20 pro rezervisan OLED ekran iste rezolucije.

Kod oba modela ovog puta imamo unapređeni Notch, koji nam nudi mogućnost biranja opcije za aktivan ili deaktiviran urez. Telefoni rade uz Android 8.1 i već poznati 8-jezgarni procesor Kirin 970 CPU – prvi procesor sa ugrađenom veštačkom inteligencijom za vrhunske mogućnosti.

4GB RAM memorije rezervisano je za model P20, dok se Pro verzija može pohvaliti sa čak 6GB RAM memorije. Oba modela raspolažu sa 128GB interne memorije. Kada je o bateriji reč, ovi ultra tanki i lagani telefoni imaju integrisane baterije – kod modela P20 ona iznosi 3400mAh, dok je za pro verziju „ostavljeno“ 4000mAh.

Potpomognuti veštačkom inteligencijom u sferi kamere imamo revolucionarne novine. Ovu seriju karakteriše potpuno unapređeni sistem kamere koji omogućava izuzetno veliki prijem svetlosti i mnogo više detalja za nestvarne fotografije. Saradnja sa Leika kompanijom je nastavljena, ovoga puta uz fenomenalni noćni mod, kao i AIS za apsolutnu stabilizaciju pri fotografisanju.

P20 model dolazi sa unapređenom Leika dualnom kamerom od 12MP i monohromatskim sočivom od 20Mp, uz otvor blende od f /1.6 – f/1.8 sa najvećom površinom piksela do sada.

P20pro je prvi telefon na svetu sa neverovatnom trostrukom kamerom uz petostruki hibridni zum – 40 MP RGB senzor,20MP monohromski senzor i 8MP senzor sa teleobjektivom. Za ovaj model karakterističan je otvor blende od   f/1.6 ,f/1.8, f/2.4 za fotografije savršeno jasnih i oštrih detalja. Prednja kamera kod oba modela je 24MP uz tehnologiju Fusion piksela, za potpuno prirodne selfi fotografije.

Master Al pomognut veštačkom inteligencijom omogućava prepoznavanje čak 19 različitih objekata i scena koje se fotografišu. Uz Huawei AIS moćnu tehnologiju stabilizacije , ovi modeli donose nam fotografije poput onih napravljenih profesionalnim fotoaparatom.

Telefoni ove fenomenalne P20 serije imaju super slow motion snimak od čak 960 fps . Sa mogućnošću stabilizacije od 6 osa i usporenim snimkom ovakvih mogućnosti, moguće je uhvatiti detalje koji se nikada ne mogu videti golim okom.

Nesporno je da je ovaj kineski proizvođač iz godine u godinu u samom vrhu svetskog tržišta smart telefona, a zahvaljujući P20pro modelu sada su uspeli da budu prvi na svetu zahvaljujući njegovoj trostrukoj kameri.

Po DxO Mark testu kamera ovog telefona je zvanično i najbolja na svetu. Ovo je ujedno i najbolji rezultat ikada u kategoriji pametnih telefona.