Kamera koja ne greši – Samsung Galaxy S9 i S9+

Na nedavno završenom sajmu u  Barseloni, Samsung kompanija predstavila je svoje najnovije članove Galaxy linije – S9 i S9+. Upravo ovi telefoni su i dobitnici ovogodišnje GSMA nagrade.

Redizajniranog izgleda, iako na prvi pogled deluju isto kao njihovi prethodnici. Prepoznatljiv elegantan izgled sa staklom sa obe strane telefona, uokviren je ovoga puta metalnim ramom otpornijim na habanje. Uz  Corning Gorilla glass zaštitu 5 generacije, metalni ram je još otporniji na razna oštećenja zahvaljujući  Satin Gloss novom procesu obrade. Tasteri koji se nalaze sa spoljne strane telefona , kod ovih modela neznatno su više podignuti, što olakšava pritiskanje „na slepo“ .

Super amoled ekran, formata 18.5 -9 i rezolucije 2960*1440 pix, kod S9 modela prisutan je u veličini od 5.8 inča.  S9+ model krasi display nešto veće dijagonale – 6.2 inča.

Novina koja se prvi put javlja kod svih Samsung modela je položen mod ekrana.

Uređaji imaju podršku Android Oreo 8.0 operativnog sistema uz Samsung Experience 8.0. Ugrađen je 8-jezgarni Octa Core procesor Exynos 9810.

Najveći pomak napravljen je u sferi kamere. Nekada se  kamera koristila samo za fotografisanje, međutim ona sada svojim performansama komunikaciju među ljudima podiže na viši nivo i povezuje ih još bolje.

Za ovakvu kameru se može reći da apsolutno imitira naše oko. U svakom trenutku njena dvostruka blenda se prilagođava izvoru svetlosti.

Sekundarna kamera kod oba modela je 8MP uz autofokus i auto HDR, dok je kod primarne situacija nešto drugačija. Primarna kamera kod S9 modela je 12 MP , dok S9+ model ima dvostruku primarnu kameru 12 +12 MP. Kod oba modela blenda podržava režime f /1.5 i f/2.4

Kada je osvetljenje pri fotografisanju slabo, sočivo kamere se otvara do f/ 1.5, kako bi dobili dovoljno svetlosti, dok se po dnevnom svetlu ono automatski prebacuje na režim f /2.4.

Kod S9 modela blenda se nalazi na zadnjoj kameri, dok je kod S9+ modela ona smeštena na zadnjoj, široj kameri.

Jednostavno – ovo je kamera koja ne greši.

Super Speed dual pixel senzor kamere sa čak 960 slika u sekundi, kreira neverovatne slow motion video zapise. Novi Samsung modeli kod ovakvih video zapisa nude čak i mogućnost biranja muzike  u pozadini. Na raspolaganju je 35 različitih opcija, kao i mogućnost odabira muzike iz naše playliste. Za potrebe ova dva flagship modela , Samsung je prvi put potpuno promenio sistemski zvuk. Sve melodije zvona su posebno komponovane samo za ove modele.

Sada je super amoled ekran upotpunjen vrhunskim zvukom uz stereo AKG zvučnike, neverovatno jasnih zvukova podržanih Dolly Almos efektom.

Još jedna ekskluziva S9 serije je AR emoji. Potpuno nov nivo zabave, koji nam nudi mogućnost  izrade 3D modela koji mogu izgledati kao mi i oponašati nas.

Kapacitet baterije kod modela S9 je 3000mAp, dok je kod nešto većeg S9+ modela– 3500mAh. Oba modela imaju mogućnost brzog i bežičnog punjenja.

Kada je reč o zaštiti, i kod ovih modela imamo senzor IRISA, otisak prsta i prepoznavanje lica.

Problem prljanja kamere koji smo imali kod prethodnih modela prilikom traženja senzora za otisak prsta, sada je ispravljen jer se senzor na ovim modelima nalazi ispod kamere sa zadnje strane telefona. Senzor IRISA i senzor za prepoznavanje lica takođe su unapređenji,  a kod oba modela su i skriveni.

Dedicated fingerprint  korisnicima nudi mogućnost korišćenja različitih otisaka prstiju za pristup Secure folderu, u odnosu na onaj koji se koristi kod otključavanja telefona.

Oba modela imaju SmartThings aplikaciju , tako da ih je sada veoma jednostavno moguće povezati sa drugim uređajima, pa čak i uređajima drugih brendova.

Uz već poznati IP68 sertifikat za zaštitu od vode i prašine, Knox 3.1 je najsavremenija Samsung sigurnosna platforma zaštite..

Kada je reč o memoriji, S9 raspolaže sa 4GB RAM memorije , dok je radna memorija kod modela S9+ osetno veća  – 6GB. Interna memorija je kod oba modela 64GB,  sa mogućnošću proširivanja do čak 400GB pomoću microSD kartice.

Novi modeli Samsungove flagship serije su definitivno dokaz da i ono što je do sada bilo dobro, može da bude još bolje.

Odavno nas je ova kompanija navikla da uvek očekujemo nešto novo, nešto  bolje i drugačije, i koliko god nam se činilo da je sve u sferi pametnih telefona već odavno izmišljeno, oni nas demantuju pojavom svojih novih modela.