Šta sve možeš sa 100 GB mesečno?

“Sve je moguće osim drvene peći” bile su reči koje mi je u srednjoškolskim danima često ponavljao profesor informatike. Vodeći se njegovom tezom i 100 GB je teoretski moguće potrošiti za mesec dana, mada meni nije pošlo za rukom.

Kada 100 GB razložim na broj preuzetih muzičkih numera ili CD-ova, filmova ili video klipova, matematika kaže sledeće:

 • 20,000 digitalnih muzičkih numera – poznatijih kao mp3
 • 157 CD-ova
 • 21 DVD sa filmovima
 • 150 sati striming videa u HD rezoluciji
 • 285 sati striming videa u SD rezoluciji

Preuzimanje igrice

Od letos kod kuće imam instaliran Sony Playstation i od tada sve učestalije koristim ovu gejmersku konzolu. Poznato je da se odavno igrice za Playstation preuzimaju putem digitalne Sony radnje, kao i da je potrebno određeno vreme da se izvrši download na konzoli. Kako je napolju zimsko vreme a vrhunska košarka sa društvom pravo iz sobe mi zvuči kao dobra ideja, odlučio sam da napravim gejming eksperiment i preuzmem igricu NBA 2K17. Napravio sam hotspot na svom telefonu i “zakačio” konzolu, pronašao igricu, iskoristio vaučer za plaćenje koji sam dobio za rođendan i kliknuo na download. Utrošio sam 1 sat i 27 minuta i 45 GB.

Playstation

Prenos igranja igrice uživo

Nakon preuzimanja igrice na konzolu, ostalo mi je još 55 GB do kraja meseca. Pošto sam poželeo da podelim svoje igračko iskustvo široj populaciju putem interneta, odlučio sam da koristim najveću i najpoznatiju gejming striming platformu Twitch. Za kvalitetnu vezu potreban je protok od oko 6 Mb/s, što znači da će 1 sat potrošiti 2,7 GB. Prosečno trajanje prenosa na platformi Twitch je 2 sata. Ukoliko bih jednom nedeljno putem mobilnog telefona radio Twitch prenos društva i mene dok igramo basket potrošio bih još 20 GB.

Twitch

Twitch aplikacija

Online kurs fotografije

Kažu da je novac najbolje uložiti u obrazovanje, a ja bih dodao da to važi i za gigabajte. Danas su nam zahvaljujući internetu dostupni brojni online kursevi, a posebno bih izdvojio ponudu sajta Udemy.com. Baza kurseva na ovom sajtu je velika i raznovrsna, ali najveću pažnju su mi privukle edukacije iz oblasti fotografije. Kako raspolažem sa još 35 GB, odlučio sam da se dodatno edukujem o osnovama fotografije. Veličina kursa je oko 5 GB, a utroši se oko 12 sati u proseku za slušanje predavanja.  To praktično znači da mogu da odslušam dva kursa mesečno i ukupno utrošim 10 GB. Zvuči neverovatno, ali još uvek nisam potrošio 100 GB. Ostalo mi je još 25 GB!

udemy.com

Korišćenje standardnih aplikacija

Kada sam isključio sve velike potrošače podataka preostaju mi standardne aplikacije koje zahtevni korisnici uglavnom instaliraju na telefon: Instagram, Facebook, Youtube, igrice, HBO GO i ažuriranja aplikacija.

Instagram je najveći potrošač i, verovali ili ne, može da potroši preko 720 MB za sat vremena korišćenja. To znači da ako se ova društvena mreža dnevno koristi po 15-tak minuta na mesečnom nivou se potroši 5 GB.

HBO GO je nešto skromniji i troši “samo” 250 MB na sat, tako da za odgledanih nekoliko filmova i serija možemo da očekujemo potrošnju od 3GB. Youtube troši malo više, u proseku 300 MB na sat, ali ne bi trebalo očekivati da pređe HBO GO i njegovih 3GB. Facebook ukoliko nije isključena opcija “auto play video” troši oko 160 MB za sat i u zavisnosti od navika može da utroši 2 GB mesečno. Igrice su najmanje zahtevne, naveći potrošač je Pokemon GO, ali ni najaktivniji lovce Pokemona ne mogu da potroše više od 90 MB na sat. Igrice ne bi trebalo da vam potroše više o 2 GB. Moj savet je da automatsko ažuriranje aplikacija treba isključiti i raditi ih isključivo preko WiFi.

Kada sve ovo saberem na aplikacije i ostale aktivnosti sam potrošio 15 GB, pa mi je na kraju ostalo neiskorišćenih 10 GB.

Da sumiram moju mesečnu potrošnju:

 • 45 GB NBA2K17 na Sony PS
 • 20 GB Twitch
 • 10 GB online kursevi
 • 5 GB Instagram
 • 2 GB Facebook
 • 3 GB Youtube
 • 3 GB HBO GO
 • 2 GB Igrice

I taman kada sam pomislio da imam neiskorišćenih 10 GB shvatio sam da imam svakog meseca 2x više MB u naknadi, po maksimalnoj brzini u mts 4G mreži, tokom cele ugovorne obaveze.

Kaži mi tvoje mišljenje!  Da li misliš da je moguće potrošiti 100 GB svakog meseca?

You may also like...

17 Responses

 1. Velja каже:

  Da li će biti novembru ponovo 100 GB interneta u BOX paketu?

  • Biljana Kozarević каже:

   Pozdrav Veljo, 100GB neta imate u okviru usluge 4u4 svakog meseca tokom trajanja ugovorne obaveze. Ukoliko imate priključenu jednu a najviše 4 postpaid mobilne linije u Box 4 ostvarujete pravo na dodatni net.

 2. Vlada каже:

  Postoji li mogućnost deljenja tog mobilnog interneta od 100 gb sa drugim uredjajima,konkretno da se podeli sa Smart Tv-om,ako je to uopšte moguće,bez korišćenja WiFi-ja?Telefon je Galaxy A7.

 3. BizNet каже:

  Sa 100 GB interneta, zaista je bezpotrebno juriti WiFi signal.

 4. danijel каже:

  potpisan ugovor MIX L tarifa ali nikako 100 GB,obraćao se svim mogućim službama mts a ali odgovor je konstantno biće rešeno,a pri promociji piše od dana zaključenja ugovora,gde više da se obratim da bih ostvario pravo na 100 gb poklona ?

  • Olgica Ljubanović каже:

   Poštovani Danijele,

   Razumemo potrebu za korišćenjem Interneta. Kolege se trude da sve reklamacije reše u kraćem vremenskom roku. Nije nam u cilju da budete nezadovoljni, te verujemo da ćete odgovor dobiti što pre. Hvala na razumevanju i strpljenju.

   Srdačan pozdrav

 5. Predrag каже:

  Korisnik sam mts od početka i sasvim sam zadovoljan. Ovo je odlična ponuda i gledaću da je ugrabim do kraja promocije. Ipak ne verujem da mogu potrošiti čitavih 100 GB mesečno, jer još uvek dominantno net koristim na laptopu preko wi-fi, a tu nemam ograničenja

 6. Mene interesuje da li je moguće sa tarife Miks L u toku trajanja paketa preći na tarifu Miks XL, dakle višu tarifu, i tako dobiti benefit u vidu 100 GB interneta u toku celog trajanja paketa…

 7. Branislav каже:

  Pre svega MTS je daleko od operatera sa najlošijom pokrivenošću. Ovih dana sam kod svojih i koristim 100gb iz očevog paketa. Potroši se mnogo manje nego iz Telenorovog paketa, veza je solidna i smatram da nema prostora gledati poklonjenom konju u zube.

 8. Aleksandar каже:

  Ovo je korektna ponuda sto se tice internet,ali mislim da kasnite , kasnite za konkurencijom u Srbiji , kako to da samo MTS nema ponudu sa neogranicenim minutima i porukama ??? Da li je moguce da niste culi da se to desava kod oba konkurentna operatora!?! BOX paket jeste dobar , ali razmislite da korisnicima omogucite i to da fiksni telefon nije obavezan u svim BOX paketima.Ovo je samo moje vidjenje stvari i komentari mojih prijatelja, a mnogi su presli kod peratora koji je prvi poceo sa neogranicenim minutima i porukama.Pozdrav iz Pirota !!!

 9. SASA каже:

  Slazem se sa Milanom u Potpunosti , sto se tice komentara…..a ja kad sam raskinuo box paket nasli su mi dug od 2002 i 2007 godine……..strasno…….

 10. Milan каже:

  U 4G se mnogo brze trose podaci, 100Gb moze da se potrosi i za manje od 3 dana , a trece imate naj losiju pokrivenost 4G signalom u MTS mrezi , cetvrto nesto sto je u okruzenje i u evropi besplatno i bez ogranicenja vi naplacujete i uz to niste konkurentni sa drugim operaterima a o ljubaznosti i znanju prodavaca u poslovnicama necu ni da pisem . Pozdrav iz okoline Pirota

 11. BizNet каже:

  100 GB i još dupli internet saobraćaj u okviru paketeta – je nenadmašna promocija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Napišite brojeve sa slika *