Zaštita dece na Internetu

Kao odgovorni roditelji neophodno je da vodite računa o svojoj deci gde god da se ona nalaze. Vodite računa o svojoj deci i dok su Vam naizgled pri ruci, dok se nalaze u kući ali koriste Internet. Ne zaboravite i tada mogu biti ugroženi. Decu možete zaštititi na dva načina tehničkim merama i razgovorom. Imajte na umu da tehničke mere nikada nisu dovoljne.

Razgovarajte sa decom, posvetite im Vaše vreme

Pretražujte Internet zajedno sa svojim decom dok ne steknete poverenje u njih. Kasnije pričajte o iskustvima sa Interneta, saznajte šta zanima Vašu decu, šta ih fascinira i šta im smeta na Internetu. Neprestano ih savetujte jer ste stariji i iskusniji, nemojte nikada pomisliti da se ne razumete u to što Vaša deca rade. Objasnite im da se na Internetu pored zabave mogu naći i drugi zanimljivi sadržaji obrazovnog tipa.

Nemojte da plašite decu i da ih odvraćate od korišćenja Interneta, samo ih upozorite na opasnosti koje vrebaju. Napravite paralelu između realnog i virtuelnog okruženja i objasnite deci da i na Internetu postoje laži, prevare, krađe, zloupotrebe, itd. Zamolite decu da Vam se obrate za pomoć ukoliko imaju dilemu da li je nešto što se nudi dobro ili loše.

Posebno povedite računa o sklapanju prijateljstva preko Interneta, upozorite decu da  je moguće lažno predstavljanje (godine, pol, izgled)  i zamolite decu da se ne sreću lično sa svojim on-line prijateljima.

Savetujete svoju decu da ne ostavljaju svoje ili Vaše lične podatke na Internetu, da ne pričaju o  mestima i vremenu gde obično borave (škola, igraonica, sportski teren, bazen, bioskop) i da ne ostavljaju svoje lične fotografije.

Pričajte sa decom i objasnite im da i na Internetu važe pravila lepog ponašanja i da sve ono što ste ih naučili u životu trebalo da primene i na Internetu. Ne bi smeli da iznose laži, da nelegalno koriste tuđa dobra, da se bave prevarama ili krađom.

Ne dozvolite deci da provode puno vremena na Internetu. Ukoliko je dete popustilo u školi, postalo povučeno, manje izlazi, reagujte na vreme i dogovorite se sa decom o maksimalnom vremenu koje bi trebalo da provedu na Internetu. Ne dopustite da Vam dete postane ovisnik!

Preduzmite tehničke mere

Možete ograničiti pristup problematičnim sajtovima ili kategorijama sajtova. Ograničavanje pristupa možete uraditi u Vašem pretraživaču Internetasoftveru za zaštitu od malicioznog koda ili pomoću nekog parental control softvera.

 • PARENTAL CONTROL. Zaštitu računara od neželjenog sadržaja možete dobiti i putem podešavanja opcija samog modema zavisno od toga koji modem posedujete. Potrebno je da ukucavanjem adrese 192.168.1.1 putem Internet pretraživača dođete do navedene opcije.
  • User: telekom
   password: telekom
   Prikazani ekrani za Pirelli modem, Intracom modem ili Huawei modem vas vode do odeljka gde možete ukucati adrese za koje ne želite da imate pristup.
 • Možete proveriti kojim Web sajtovima deca pristupaju. Pokrenite Internet Explorer -> View -> Explorer Bar -> History, sa leve stane možete videti spisak sajtova koji su posećivani. Ukoliko su history fajlovi često obrisani to može biti znak da se posećuju problematični sajtovi.
 • Obavezno filtrirajte elektronsku poštu Vaše dece i ne dozvolite da Vaše dete dobija neželjene poruke – spam.