Zavirite u svet e-knjiga

Sa tradicionalnih (štampanih) medija brzo smo se preselili i na digitalne medije. Danas se sve češće opredeljujemo da posećujemo portale i vesti čitamo sa svojih mobilnih uređaja. Postavlja se pitanje da li se ovaj trend odrazio i na knjige? Za razliku od novinskih članaka, utisak je da veliki broj ljudi i dalje čita knjige u tradicionalnom obliku. Ukoliko do sada niste zavirili u svet e-knjiga, otkrivamo vam naša iskustva.

Koji program za čitanje instalirati?

Izbor je zaista impozantan, tako da će svako od vas sigurno pronaći program koji mu odgovara.  Mi smo testirali FBReader i rado vam ga preporučujemo, pre svega zbog velikog broja opcija, zahvaljujući kojima aplikaciju možete u potpunosti prilagoditi sopstvenim potrebama. Šta sve ima FBReader? Noćni i dnevni režim čitanja, podešavanje fonta, brzu pretragu knjige unosom ključne reči, mogućnost deljenja knjige sa drugima, odlično organizovanu biblioteku,obeležavanje (bookmark) delova teksta, kopiranje, sinhronizaciju i još mnogo toga.

blog-unutra

Posebno izdvajamo mogućnost da se kroz ovu aplikaciju knjiga uvek otvara tamo gde ste prethodni put stali sa čitanjem i mogućnost da je sinhronizujete sa vašim Google nalogom što znači da je možete čitati sa različitih uređaja.

Pored FBReader-a na raspolaganju su vam i drugi čitači kao što su: Prestigio eReader sa značajnom (besplatnom) kolekcijom domaćih klasika dostupnih unutar same aplikacije, Moon+ ReaderAldiko Book ReaderAmazon KindleKobo Books. Amazon Kindle je dostupan i za iOS i Windows Phone, kao i Kobo Books (iOSWP), a od besplatnih programa za iOS tu je i Bluefire Reader.

Da li koristiti specijalizovani e-čitač, pametni telefon ili tablet za čitanje?

Nije nužno kupovati specijalizovan uređaj za čitanje elektronskih knjiga, pogotovo što je specijalizovanom e-čitaču uglavnom to jedina funkcija. Moderni pametni telefoni definitivno mogu zameniti i e-čitače. Naravno, što su displej i rezolucija ekrana telefona veći i ugođaj će biti bolji. Tablet uređaji predstavljaju, zbog istih razloga, još bolji izbor od telefona.

Dakle, jedini preduslov za  instaliranje e-čitača  je odgovarajući mobilni uređaj, ali treba imati na umu da sinhronizacija neće uvek biti moguća bez  neograničenog mobilnog Interneta.

Kakva je ponuda e-knjiga?

Dostupne naslove možete videti  na AmazonBarnes & Noble i Kobo Books web prodavnicama.  Pored ovakvog načina kupovine, e-knjige možete kupiti i direktno iz Amazon i Kobo mobilnih aplikacija. Postoji i niz besplatnih elektronskih knjiga, priručnika, udžbenika, kurseva dostupnih na Internetu i to u raznim formatima – pdf, Word, ePub, fb2, mobi, rtf, plain text itd.

Ljubitelji klasične knjige će reći da elektronska izdanja ne mirišu na štamparsku boju i ne proizvode onaj karakterističan zvuk tokom listanja, ali e-knjige nam nude neke druge čari. Pored toga što su jeftinije od klasičnih i što štede šume, one su veoma pogodne za putovanja. Umesto da vam mesto u koferu zauzima nekoliko „pravih“ knjiga možete ih preuzeti sa Interneta i smestiti u vaš e-čitač, telefon ili tablet.