Budite odgovorni, čuvajte i sebe i druge

U ovim teškim vremenima kada smo suočeni sa velikom opasnošću po naše živote i kada zajedno, solidarni sa celim svetom, treba da vodimo žestoku bitku sa virusom korona, moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo sebe i druge. Budimo i mi mudri i strogo se pridržavajmo nekoliko veoma bitnih saveta naših stručnjaka.

Dezinfikujte telefon

U novonastaloj situaciji, u periodu izolacije, fiksni i mobilni telefon se koriste više nego ikada, zato je bitno da ove uređaje, što češće, dezinfikujete. Takođe, ne zaboravite da dezinfikujete i druge elektronske uređaje, kao što su laptop, tablet, tastatura stonog računara i slično, pogotovo sada kada veliki broj zaposlenih radi od kuće. Za dezinfekciju koristite sredstva za čišćenje elektronskih uređaja.

Perite ruke

Neophodno je da što češće temeljno perete ruke, jer se preko njih zaraza najviše prenosi. Izbegavajte da dodirujete lice, naročito nos, usta i oči, jer se virus najlakše prenosi preko sluzokože. Za pranje ruku koristite sapun i vodu ili sredstvo na bazi 70% alkohola.

Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju simptome prehlade

Ukoliko neko u vašoj blizini ima neki od simptoma prehlade, kašlje, kija, curi mu nos, ili ima temperaturu, izbegavajte svaki kontakt sa tom osobom. Ovo je veoma bitno jer, ukoliko ste u kontaktu sa takvom osobom, možete ozbiljno da ugrozite vaš imuni sistem ili, eventualno, da postanete žrtva virusa korona.

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Nipošto nemojte da pozdravljate vaše prijatelje i poznanike rukovanjem i ljubljenjem. Suzdržite se, imajte na umu vaše zdravlje i zdravlje drugih. Rukovanje i ljubljenje sa drugima vas može dovesti u veoma ozbiljnu situaciju i biti izvor brojnih i nesagledivih zdravstvenih problema.

Šta treba da radite kada kašljete ili kijate?

U situacijama kada osetite nadražaj kašlja ili kijanja, što pre možete, pokrijte usta i nos povijenim laktom i kašljite ili kinite u prevoj ruke. Možete da kašljete i kijate i u maramicu, ali je obavezno odmah nakon toga bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i detaljno operite ruke na propisan način.

Često provetravajte prostorije

Pošto sada mnogo vremena provodite u zatvorenom prostoru, neophodno je da često provetravate prostorije u kojima boravite. Vazduh u prostorijama treba da bude svež, zato, iako ste kod kuće, zdravi ste i osećate se bezbedno, provetravajte prostorije u kojima boravite.

Izbegavajte da u zatvorenom prostoru budete sa većim brojem ljudi

Iako vam nedostaje druženje i razgovor sa drugima, treba da izbegavate da budete u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi. Ukoliko ste željni razgovora, jedan telefonski poziv to može nadomestiti. Takođe, i putem društvenih mreža možete biti u stalnom kontaktu sa prijateljima i rođacima. Svim mts pripejd, postpejd korisnicima i korisnicima Kontrole troškova dostupni su besplatni tarifni dodaci za društvene mreže i aplikacije.

Uzimanje antibiotika na svoju ruku može biti opasno

Ako osetite simptome prehlade, nikako nemojte da uzimate antibiotike na svoju ruku. Posavetujte se sa lekarima u svom domu zdravlja, pozovite telefonom, i oni će vam reći šta treba da radite.

Ovo su osnovni saveti i preporuke kojih svi treba da se pridržavamo. U novonastaloj situaciji i naše malo, svima čini mnogo.Čuvajte se, budite zdravi  i redovno pratite informacije na sajtu Ministarstva zdravlja COVID -19. Pristup sajtu je besplatan iz mts mobilne mreže. 

Vaš mts