NEOBIČNO PRIJATELJSTVO

Nekada je takvih filmova, dobro napravljenih, pitkih i ozbiljnih, namenjenih obrazovanju i senzibilizaciji publike kroz poruku koja se prenosi, bilo više. U sadašnje vreme su oni ograničeni na sezonu nagrada. U slučaju Zelene knjige se ta kalkulacija isplatila: film je pokupio tri Oskara, počev od onog „glavnog“ za najbolji film, preko nagrade za najbolji originalni scenario, pa do onog koji je Maheršala Ali dobio za najbolju sporednu ulogu.

Iako je reč o originalnoj, unekoliko čak autobiografskoj priči (jedan od scenarista Nik Valelonga je sin protagoniste filma Tonija), naslov je pozajmljen od postojeće knjige. Reč je o poznatom vodiču za crne putnike iz prošlih vremena segregacije u kojem su izlistani lokali uz put koji su bili namenjeni crncima. U suprotnom bi putnik-namernik „pogrešne“ boje kože mogao da ima probleme ako bi se slučajno obreo u neprimerenom lokalu. Iz današnje perspektive se to čini nezamislivim, ali ne valja zaboraviti da je u delovima Amerike do polovine XIX veka ropstvo bilo legalno, a da je ono zamenjeno strogom segregacijom koja je trajala još 100 godina.

UPOZNAVANJE I SPOZNAJA NA PUTU

Zelena knjiga je „road movie“ sa elementima ozbiljne, društveno angažovane drame i drugarske komedije karaktera koji prati doživljaje i promene tačaka gledišta dvojice ljudi: ekscentričnog koncertnog pijaniste Donalda „Doka“ Širlija (Ali) i njegovog vozača i telohranitelja Tonija Valelonge (Vigo Mortensen) na turneji po južnim američkim državama u vreme rasnih trzavica. Njih dvojica su različite boje kože, obrazovanja, socijalnog statusa, manira i pogleda na svet, a najizraženije razlike su one karakterne. Zapravo, Dok je sve ono što Toni nije: obrazovan, uglađen, prefinjen i idealističan. Toni je, sa druge strane, sirov, ali dobroćudan, vetropirast (sklon kocki, muljaži i sitnom kriminalu), ali ipak ima dovoljno one „ulične“ pameti da se ne uplete sa „pravom“ mafijom. Njegova snalažljivost će spasavati kožu obojici kada ih nevolja neminovno sustigne, čemu dosta često doprinosi i njegova preka narav i stav ulične barabe, ali i Dokov tvrdoglavi idealizam.

Putem će dvojica muškaraca postati dobri prijatelji, Dok će pomoći Toniju da postane uglađeniji, uljudniji, pošteniji i bolji čovek, a Toni će uvideti razmere rasizma kojih do tada naprosto nije bio svestan i koji je u nešto benevolentnijem obliku (u smislu stereotipa da crnci jedu samo prženu piletinu) uzimao zdravo za gotovo. U tom smislu je Zelena knjiga vredno svedočanstvo jednog ne tako davno prošlog vremena, ali i opomena za sadašnje kada na površinu ponovo isplivava rasizam, nacionalizam i drugi oblici društvene neosetljivosti i netolerancije.

SOLIDNA REŽIJA I SJAJNA GLUMA

U zanatskom smislu, Zelena knjiga je film bez očitih nedostataka. Atraktivno je snimljen, precizno montiran i školski nenametljivo režiran od strane Pitera Farelija. On se inače proslavio komedijama kao što su Glupan i tupan, ali je njegov smisao za humor napredovao od tih vremena, pa ovde kao ko-scenarista demonstrira zrelost da humor poveže sa društvenim tokovima, a kao reditelj osećaj kako da tempira i „proda“ štos.

Gluma je takođe na visokom nivou zahvaljujući i individualnim sposobnostima obojice glumaca koje pratimo sve vreme i njihovoj sposobnosti da sarađuju. Maheršala Ali je već demonstrirao da je glumac sposoban za različite zadatke uglavnom u dramskom registru, o čemu svedoči i njegov prethodni Oskar za ulogu u filmu Mesečina. Najbolji posao u filmu, međutim, obavlja Vigo Mortensen koji ne samo da nosi veći deo tereta time što njegov lik predstavlja našu tačku gledišta, već i zato što igra kontra svog uobičajenog tipa uloge kompleksnog, intelektualnog muškarca.

Zelena knjiga možda nije primer antologijskog filma koji je toliko revolucionaran da pomera granice. Iskreno, svake godine dobijemo po nekoliko takvih filmova, a ranije ih je bilo još i više. Međutim, on je dobar u onom klasičnom smislu i uz to je još i društveno značajan. Zato ga treba uvrstiti u savremenu filmsku lektiru.

Zelenu knjigu možete pogledati u HBO video klubu, na mts TV –u. Ne zaboravite da je u toku HBO promocija i da paket HBO+ (uključujući i filmove iz HBO video kluba) možete besplatno da gledate do 15. januara 2020!