Koje promene donosi 4G?

Stigao je i dugo očekivani LTE! Decembra 2009. puštena je prva komercijalna LTE mreža u rad, u Švedskoj. Krajem 2010. bili smo ponosni što smo prvi u jugoistočnoj Evropi imali priliku da „opipamo“ novu tehnologiju kroz pilot projekat, učestvovali smo u raznim istraživačkim projektima EU koji su za cilj imali unapređenje te nove tehnologije, a prošle su pune četiri godine do stvaranja regulatornih uslova da to iskustvo ponudimo i našim korisnicima. Ta „dugoročna evolucija“ (Long-Term Evolution) odnosi se na promene u celokupnoj mreži, popularno je zovu 4G, i donosi nam vrlo visoke protoke i vrlo malo kašnjenje, odnosno znatno unapređeno korisničko iskustvo.

4g 620x411

Šta znači 4G za naše korisnike?

Najpre, postojeća 3G mreža Telekoma Srbija u varijanti DC-HSPA+ nudi teorijske brzine do 42,2 Mb/s za download i 5,8 Mb/s za upload. Prikazane brzine su teorijske jer ostvarivi protok u nekom trenutku zavisi od mnogo faktora, pre svega od udaljenosti od bazne stanice, prepreka (zgrade, zidovi, brda), kao i od broja korisnika koji koriste istu stanicu jer oni dele njene resurse. Što je više korisnika na stanici u istom trenutku, to su i njihovi pojedinačni protoci manji. Na 3G-u se moglo desiti da sačekate da vam se stranica omiljenih novina otvori, a zahtevniji download mogli ste da izvedete relativno brzo tek sa svim „crticama“ na indikatoru signala, pod uslovom da nisu baš svi iz komšiluka usred istog poduhvata u tom trenutku. Za one nestrpljive koji sa koncerta šalju slike i klipove, to je znalo da potraje, koliko god da opreme dovučemo na Ušće. Facebook, Viber, Instagram, WhatsApp, Youtube… Aplikacije se razvijaju velikom brzinom, teško je i predvideti koja će sutra biti najpopularnija i koliko će biti zahtevna za mrežu.

Sa 4G-om se situacija značajno menja. U trenutnoj konfiguraciji dobijamo preko 105 Mb/s za download i preko 35 Mb/s za upload. Kašnjenje je u laboratorijskim uslovima 10 ms, na terenu 20-40 ms. To je otprilike petina treptaja oka. Youtube? Možete odmah da premotate klip na 3:52 i vidite šta je prijatelj hteo da vam pokaže, nema čekanja da se video učita. HD film? U proseku, dvadesetak sekundi. Preko mtsTV GO gledate film koji ste sinoć propustili i stiže vam poziv – obavite razgovor i nastavljate gde ste stali. Sa lošijim signalom i sa većim brojem korisnika ostvarive brzine opadaju, ali su i dalje dovoljno velike. Za nekoga ko koristi telefon za čitanje novina i pregled i-mejlova velike brzine možda i nisu toliko važne, ali trenutno otvaranje stranica svakako jeste. LTE je dovoljno stabilan da ga koriste kao dopunu DSL-u – preko vazduha dobijete isto što i preko žice, čak i više.

4G lokacije

Kao i sve što je novo, LTE zahteva izvesna ulaganja i nije moguće uvesti ovu tehnologiju u sva područja odjednom. Telekom Srbija je pokrio značajne lokacije u 9 većih gradova. Izabrali smo najzahtevnije lokacije, sa najviše 3G saobraćaja, mesta okupljanja, mesta gde korisnici imaju potrebe za većim protocima. Do kraja godine će 4G biti prisutna u svim većim gradovima, a dalje će se širiti i na manje urbana područja. Ulaganja Telekoma Srbija se ne odnose samo na novu tehnologiju, već i na širenje i unapređenje postojeće, 3G mreže. Posebnu pažnju posvećujemo ruralnim područjima, jer nam je krajnji cilj da svi građani Srbije imaju mogućnost da budu povezani sa svetom.

A svet je zakoračio u „napredni LTE“ (LTE-Advanced), sa još većim protocima, i ubrzano definiše 5G, gde nas čeka mnoštvo malih i velikih povezanih bežičnih uređaja. Senzori posvuda, udaljeno lečenje, igrice u realnom vremenu, izmenjena realnost, sve do autopilot aplikacije za automobile – gotovo naučna fantastika, do kraja sveta. Dok ne stigne budućnost, LTE je konačno i u Srbiji.