Od flopija do oblaka ili kako sam zavoleo Dropbox

Način na koji čuvamo podatke se u poslednje dve decenije konstantno menjao. Međutim, mogu slobodno reći da je prava revolucija nastala sa pojavom Cloud-a (oblaka) i njegove popularne verzije za široke narodne mase tzv. Dropbox-a.

cloud-evolucija

Možda mlađe generacije neće prepoznati da je prvi uređaj za čuvanje podataka prikazan na ovoj slici tkz. flopi disketa (kapaciteta 1,44 MB) osnovna memorijska jedinica mnogih entuzijasta sa početka devedesetih i početak mojih prvih sećanja na IT doba. Posle nje su došli CD sa kapacitetrom 600 MB, DVD sa neverovatnih 4,7 GB i na kraju USB fleš memorije. Od skromnih 128 MB pa do danas zavidnih 128 GB USB memorije nam se i dalje motaju po stolovima i džepovima.

Sećam se da su mi fioke do pre dve godine bile pune USB-ova koji su se neverovatnom brzinom gubili, završavali su u rukama drugih ljudi i često mi nisu bili vraćeni u momentima kada su mi bili najpotrebniji. Posebno mi je smetalo što sam u brzini redovno promašivao USB priključak  laptopa. A onda se pojavio on – Dropbox.

Dropbox je aplikacija koja radi na praktično svim platformama koje se koriste danas: Windows, Mac OS X, Linux, Andoid OS (telefon i tablet), Apple iOS (iPhone i iPad), BlackBerry OS i Amazon Kindle. Služi da bezbedno smesti vaše podatke (dokumenta, slike, muziku, filmove) na njihov Cloud servis i da, ono što je najlepše, možete tom istom sadržaju da pristupate sa laptopa, mobilnog, tableta. Svi uređaji su savršeno sinhronizovani. Ono što vam je dodatno potrebno je naravno dobra veza sa Internetom (kod kuće neki od Net paketa a u pokretu tu je brza mts mreža).

Za Dropbox je navažnije napomenuti da je besplatan za korišćenje, tj. svako može da se registruje. U besplatnoj varijanti nudi sada već skromnih 2 GB, pristup sa bilo kod uređaja i tu svoju jednostavnost korišćenja po kojoj je poznat. Postoje razne metode da se ova kvota poveća a da se i dalje ništa ne plaća:

  • Instalacija Mailbox-a i povezivanja sa Dropbox-om dodatni 1 GB
  • Pozovite prijatelje da ga koriste, svaki poziv prijatelju vam donosi 500MB, i tako do 16GB maksimalno
  • Skinite Carusel aplikaciju za telefon i povežite je sa kamerom – 3GB

Koristite Dropbox na Samsung ili HTC uređaju. Ovde možete da dobijete sledeće:

  • 3 GB na godinu dana ako imate uređaj sa HTC Sense 3.5 ili 3.6
  • 23 GB na dve godine ako uređaj ima HTC Sense 4.0, Sense 4+ ili Sense 5.0
  • 48 GB na dve godine ako na vašem Samsung uređaju bio pre-instaliran Dropbox. Ova metoda važi samo jednom na jednom uređaju.

Ukoliko vam ni ovo nije dovoljno možete se odlučiti za plaćenu varijantu po ceni od 9.9$ mesečno za 1 TB.

Kada ste jednom istalirali Dropbox teško ćete se posle odreći njega. Evo saveta kako da budete što produktivniji sa njime:

  • Pokrenite Word i unesite svoj omiljeni trening u teratani i snimite ga na Dropbox. Dok ste u teretani sa mobilnog pogledajte vaš raspored vežbi. Svaki put kada kod kuće izmenite dokument na kompjuteru on će se automatski ažurirati i na telefonu. Ovo važi i za recepte za ishranu. Snimite ih i uvek ih možete pročitati kada ste u prodavnici i nabaviti namirnice koje vam trebaju. Instalirajte neku od apliakcija za skeniranje kao Scanbot na mobilni i povežite je sa Dropbox-om. Skenirajte dokumente u hodu i automatski ih sinhronizujte sa svojim laptopom.
  • Uredite foldere na Dropbox-u tako da vam odgovaraju. Recepte smestite u posebne foldere, posao u drugi i slično.
  • Koristite Dropbox za automatski backup slika sa Instagrama. Niste znali da može? Evo i kako https://ifttt.com/connect/instagram/dropbox
  • Ubrzajte rad sa mejlovima i instalirajte Mailbox na telefon.

Uživajte koristeći svoje uređaje ne razmišljajući više o tome gde se nalaze dokumenti i koje su verzije akutuelne.

P.S. Ostavite nam u komentarima vaše mišljenje, da li koristite Dropbox, mislite li da je bezbedan, znate li za neke druge Cloud usluge da su možda kvalitetnije i bolje? Podelite iskustva 🙂