Samsung Galaxy S7 i S7 edge – i forma i funkcionalnost

Vrhunska izrada upotpunjena State of the Art tehnikom i unapređeni software na najbolji način  opisuju nove Samsungove modele pametnih telefona – Galaxy S7 i S7 edge. Svi su izgledi da će južnokorejska kompanija i ovaj put odbraniti svoju vodeću tržišnu poziciju od rastuće konkurencije. Nova generacija je, zapravo, unapređena serija S6, osvežena poboljšanim dizajnom, jačim performansama i boljom kamerom. Samsung je u svoje najnovije uređaje implementirao sve što je tehnički moguće u 2016. godini.

Na prvi pogled se ne primećuje značajno unapređenje u dizajnu u odnosu na prošlogodišnje modele. Iako deluje da je sve ostalo isto, značajna razlika se uočava kada telefon držite u ruci. Zahvaljujući blago zaobljenim ivicama, telefoni lakše i udobnije leže u šaci. Prednja i zadnja strana uređaja su izrađene od stakla i uokvirene metalnim ramom. Pored toga, Samsung je novu liniju zaštitio od prašine i vode, što će za mnoge korisnike značiti veliku prednost.

SUPER AMOLED Quad HD ekran modela S7 je dijagonale 5,1 inča, dok zakrivljeni ekran verzije Edge ima 5,5 inča. Zahvaljujući prošlogodišnjem modelu, poznate su njegove praktične funkcije poput preglednosti, obaveštenja na ivici ekrana i kolornog kodiranja. Prikaz na ekranima je oštar, izraženog kontrasta i živopisnih boja. Oba modela raspolažu opcijom Always-On-Display, koja u sleep režimu prikazuje osnovne informacije poput vremena i kalendara.

Telefone linije S7 odlikuje brz i fluidan rad zahvaljujući snažnim procesorima Qualcomm Snapdragon 820 i Samsung Exynos 8890. Samsung je iznenadio uvođenjem vodenog hlađenja koje sprečava pregrevanje uređaja. Oba modela imaju 4GB radne i 32GB interne memorije koja putem microSD memorijske kartice može da se proširi do 200GB, što nije važilo za modele prethodne serije.

Baterija je, takođe, poboljšana. Kapacitet integrisane baterije kod S7 je 3000mAh, dok veći, Edge, dolazi sa čak 3600mAh. Tu je i mogućnost brzog bežičnog punjenja koje je, po navodima proizvođača, brže neko kod nekih modela putem kabla.

Uređaji imaju podršku najnovije Android platforme Marshmallow 6.0. Za sve ljubitelje video igrica Samsung je osmislio nove opcije kao što je njihovo snimanje i deljenje na društvenim mrežama, minimiziranje prikaza na ekranu, screenshot i mnoge druge.

Zahvaljujući aplikaciji Apps Edge, na modelu sa zakrivljenim ekranom možete da kreirate do 10 prečica za vaše omiljene foldere i aplikacije.

Glavna kamera ima 12MP, što je manje nego kod serije S6, ali je senzor veći i ima ugrađenu Dual Pixel tehnologiju. To znači da svaka ćelija ima dve foto diode, što zajedno sa detekcijom faze daje mnogo veći kvalitet fotografija. Prednost predstavlja i otvor blende od 1.7 koja prima 56% više svetlosti od otvora blende od 1.9. Rezultat su savršene fotografije snimljene u lošijim svetlosnim uslovima. Prema navodima Samsunga, telefoni serije S7 su prvi sa ugrađenim Dual Pixel senzorom.

Sekundarna kamera ima 5MP, otvor blende 1.7, Dual video call i Auto HDR.

Vreme velikih smartphone revolucija je, možda, prošlo, ali Samsung ide polako i sigurno putem lagane evolucije. Manjkavosti prošlogodišnje serije su prevaziđene,  hardware je doveden na aktuelan tehnološki nivo, dok je dizajn ostao jedinstven i ekstravagantan. Velike promene i iskoraci su ovaj put izostali, ali svi koji vole Samsungove telefone, naročito luksuznu Egde varijantu, dobiće proizvod visokog standarda i proverenog kvaliteta.