Šta sve možeš sa 100 GB mesečno?

“Sve je moguće osim drvene peći” bile su reči koje mi je u srednjoškolskim danima često ponavljao profesor informatike. Vodeći se njegovom tezom i 100 GB (Stotka Net) je teoretski moguće potrošiti za mesec dana, mada meni nije pošlo za rukom.

Kada 100 GB razložim na broj preuzetih muzičkih numera ili CD-ova, filmova ili video klipova, matematika kaže sledeće:

  • 20,000 digitalnih muzičkih numera – poznatijih kao mp3
  • 157 CD-ova
  • 21 DVD sa filmovima
  • 150 sati striming videa u HD rezoluciji
  • 285 sati striming videa u SD rezoluciji

Preuzimanje igrice

Od letos kod kuće imam instaliran Sony Playstation i od tada sve učestalije koristim ovu gejmersku konzolu. Poznato je da se odavno igrice za Playstation preuzimaju putem digitalne Sony radnje, kao i da je potrebno određeno vreme da se izvrši download na konzoli. Kako je napolju zimsko vreme a vrhunska košarka sa društvom pravo iz sobe mi zvuči kao dobra ideja, odlučio sam da napravim gejming eksperiment i preuzmem igricu NBA 2K20. Napravio sam hotspot na svom telefonu i “zakačio” konzolu, pronašao igricu, iskoristio vaučer za plaćenje koji sam dobio za rođendan i kliknuo na download. Utrošio sam 1 sat i 27 minuta i 45 GB.

Playstation

Prenos igranja igrice uživo

Nakon preuzimanja igrice na konzolu, ostalo mi je još 55 GB do kraja meseca. Pošto sam poželeo da podelim svoje igračko iskustvo široj populaciju putem interneta, odlučio sam da koristim najveću i najpoznatiju gejming striming platformu Twitch. Za kvalitetnu vezu potreban je protok od oko 6 Mb/s, što znači da će 1 sat potrošiti 2,7 GB. Prosečno trajanje prenosa na platformi Twitch je 2 sata. Ukoliko bih jednom nedeljno putem mobilnog telefona radio Twitch prenos društva i mene dok igramo basket potrošio bih još 20 GB.

Twitch

Twitch aplikacija

Online kurs fotografije

Kažu da je novac najbolje uložiti u obrazovanje, a ja bih dodao da to važi i za gigabajte. Danas su nam zahvaljujući internetu dostupni brojni online kursevi, a posebno bih izdvojio ponudu sajta Udemy.com. Baza kurseva na ovom sajtu je velika i raznovrsna, ali najveću pažnju su mi privukle edukacije iz oblasti fotografije. Kako raspolažem sa još 35 GB, odlučio sam da se dodatno edukujem o osnovama fotografije. Veličina kursa je oko 5 GB, a utroši se oko 12 sati u proseku za slušanje predavanja.  To praktično znači da mogu da odslušam dva kursa mesečno i ukupno utrošim 10 GB. Zvuči neverovatno, ali još uvek nisam potrošio 100 GB. Ostalo mi je još 25 GB!

Korišćenje standardnih aplikacija

Kada sam isključio sve velike potrošače podataka preostaju mi standardne aplikacije koje zahtevni korisnici uglavnom instaliraju na telefon: Instagram, Facebook, Youtube, igrice, HBO GO i ažuriranja aplikacija.

Instagram je najveći potrošač i, verovali ili ne, može da potroši preko 720 MB za sat vremena korišćenja. To znači da ako se ova društvena mreža dnevno koristi po 15-tak minuta na mesečnom nivou se potroši 5 GB.

HBO GO je nešto skromniji i troši “samo” 250 MB na sat, tako da za odgledanih nekoliko filmova i serija možemo da očekujemo potrošnju od 3GB. Youtube troši malo više, u proseku 300 MB na sat, ali ne bi trebalo očekivati da pređe HBO GO i njegovih 3GB. Facebook ukoliko nije isključena opcija “auto play video” troši oko 160 MB za sat i u zavisnosti od navika može da utroši 2 GB mesečno. Igrice su najmanje zahtevne, naveći potrošač je Pokemon GO, ali ni najaktivniji lovce Pokemona ne mogu da potroše više od 90 MB na sat. Igrice ne bi trebalo da vam potroše više o 2 GB. Moj savet je da automatsko ažuriranje aplikacija treba isključiti i raditi ih isključivo preko WiFi.

Kada sve ovo saberem na aplikacije i ostale aktivnosti sam potrošio 15 GB, pa mi je na kraju ostalo neiskorišćenih 10 GB.

Da sumiram moju mesečnu potrošnju:

  • 45 GB NBA2K20 na Sony PS
  • 20 GB Twitch
  • 10 GB online kursevi
  • 5 GB Instagram
  • 2 GB Facebook
  • 3 GB Youtube
  • 3 GB HBO GO
  • 2 GB Igrice

mts nam sada nudi 100 GB dodatno svakoj meseca uz odabrane postejd tarife ukoliko je novi korisnik rođen posle 01.01.1994 po maksimalnoj brzini u mts 4G mreži.

Kaži mi tvoje mišljenje!  Da li misliš da je moguće potrošiti 100 GB svakog meseca?