Top 10 tehnoloških trendova u 2023… za koje moramo biti spremni

Bilo da je u pitanju AI, metaverzum, Web3, autonomni sistem ili zelena tehnologija…

Jeste li se možda zapitali koji će to novi tehnološki trendovi obeležiti godinu pred nama? Kako će oblikovati naš digitalni svet u narednih 12 meseci, ali i koji su to najvažniji trendovi na koje poslovni lideri treba da budu spremni? 

Donosimo uvid u tehnološke trendove koji će obeležiti 2023. godinu:

AI svuda 

U 2023. veštačka inteligencija (artificial intelligence -AI) će postati još prisutnija u poslovanju. AI bez koda, sa svojim lakim interfejsom, omogućiće zaposlenima u mnogim kompanijama da kreiraju inteligentnije proizvode i usluge. 

Ovaj trend je već zaživeo na maloprodajnom tržištu. Pojedine kompanije koriste AI algoritme da bi preporučili svoje proizvode kupcima/korisnicima. Recimo, Stitch Fix to radi kako bi svojim kupcima približili odevne predmete prema njihovom ukusu i veličini koja im odgovara.

Beskontaktna, autonomna kupovina i dostava takođe će biti veliki trend u narednoj godini. AI će potrošačima olakšati plaćanje i primanje roba i usluga i, generalno, povećati skoro svaki posao u svakom poslovnom procesu u različitim industrijama.

Metaverzum postaje stvarnost

I to deo koji se odnosi na sveobuhvatniji internet gde ćemo moći da radimo, igramo se i družimo na određenoj platformi. Stručnjaci predviđaju da će metaverzum „dodati“ pet triliona dolara globalnoj ekonomiji do 2030. godine, a 2023. će biti godina koja će definisati njegov pravac za narednu deceniju. 

Tehnologija proširene realnosti (augmented reality – AR) i virtuelne stvarnosti (virtual reality – AR) će nastaviti da napreduje. Ipak, jedna oblast koju posebno treba posmatrati je radno okruženje u metaverzumu — očekuje se da ćemo u 2023. imati više imerzivnih okruženja za sastanke u kojima ćemo moći da razgovaramo, promišljamo i zajedno stvaramo.  Zapravo, Microsoft i Nvidia već razvijaju metaverse platforme za saradnju na digitalnim projektima.

U narednoj godini nas očekuje i naprednija tehnologija avatara – mogli bi da izgledaju tačno kao mi u stvarnom svetu, a snimanje pokreta će im čak omogućiti da usvoje naš jedinstveni govor tela.  Možemo očekivati i dalji razvoj autonomnih avatara sa AI koji mogu da deluju kao naši predstavnici u metaverzumu, čak i ako nismo prijavljeni u digitalni svijet.

Uz to, kompanije već koriste metaverznu AR i VR tehnologiju za realizovanje obuke i uključivanja u poslovne procese, a ovaj trend će se ubrzati tokom 2023.

Web3 napredak

Blockchain tehnologija će takođe značajno napredovati u 2023. godini, s obzirom na to da kompanije stvaraju sve decentralizovanije proizvode i usluge. Na primer, trenutno sve skladištimo u oblaku — ali ako decentralizujemo skladištenje podataka i šifrujemo te podatke pomoću blockchain-a, naše informacije neće biti samo bezbednije, već ćemo imati i inovativne načine da im pristupimo i analiziramo ih. 

Nezamenljivi tokeni (NFT) postaju dostupniji i praktičniji u novoj godini. Tako će NFT-ovi moći da budu ključevi koje koristimo za interakciju sa mnogim digitalnim proizvodima i uslugama koje kupujemo ili će predstavljati ugovore koje sklapamo sa drugim stranama.

Spoj digitalnog i fizičkog sveta 

Postoje dve komponente ovog spajanja: tehnologija digitalnih blizanaca i 3D štampa.  Digitalni blizanci su virtuelne simulacije procesa, operacija ili proizvoda iz stvarnog sveta koji se mogu koristiti za testiranje novih ideja u bezbednom digitalnom okruženju.

Kada govorimo o 3D štampi, reč je o tome da nakon testiranja u virtuelnom svijetu, inženjeri sada mogu da podešavaju i uređuju komponente, a zatim da ih kreiraju u stvarnom svetu koristeći ovu tehnologiju.  

Tako, primera radi, timovi Formule 1 trenutno prikupljaju podatke sa senzora tokom trka, kao i temperature na trkačkoj stazi i vremenske uslove, kako bi spoznali kako se automobili menjaju tokom trka. Zatim strimuju podatke sa senzora do digitalnih blizanaca motora i komponenti automobila i formulišu potencijalne promene u dizajnu. Potom sledi 3D štampanje delova automobila na osnovu rezultata ovih testiranja.

Kvantni napredak 

Upravo sada, širom sveta se vodi trka u razvoju kvantnog računarstva u velikim razmerama.  Kvantno računarstvo, koje koristi subatomske čestice za kreiranje novih načina obrade i skladištenja informacija, predstavlja tehnološki skok za koji se očekuje da će nam doneti računare koji će moći da rade bilion puta brže od najbržih tradicionalnih procesora koji su danas dostupni.

Međutim, potencijalna opasnost je u tome što bi naše trenutne prakse šifrovanja mogle da učine beskorisnim – tako da svaka nacija koja razvija kvantno računarstvo u velikim razmerama može da razbije šifrovanje drugih nacija, kompanija, bezbednosnih sistema i još mnogo toga.

Razvoj zelene tehnologije

Jedan od najvećih izazova sa kojima se svet trenutno suočava je obuzdavanje emisija ugljenika kako bismo mogli da se izborimo sa klimatskom krizom.  U 2023. godini fokus će biti na postizanju kontinuiranog napretka po pitanju novih izvora održive energije koji postižu nultu stopu emisije štetnih gasova.

Tokom 2023. očekujemo napredak u razvoju decentralizovanih energetskih mreža, što obezbjeđuje sistem malih generatora i skladišta električne energije koji se nalaze u zajednicama ili pojedinačnim kućama.

Na taj način će osigurati struju čak i ako glavna mreža nije dostupna.

Progres u autonomnom sistemu 

Poslovni lideri će nastaviti da napreduju u stvaranju autonomnih sistema, posebno u vezi sa isporukom i logistikom. Mnoge fabrike i skladišta su već delimično ili potpuno autonomni.  Naredne godine ćemo videti još više samovozećih kamiona i brodova, kao i robota za isporuku, dok će sve više i više skladišta i fabrika implementirati ovu tehnologiju.

Ocado, britanski onlajn supermarket koji sebe opisuje kao „najveći svetski posvećeni prodavac namirnica na mreži“, već koristi hiljade autonomnih robota u svojim visoko automatizovanim skladištima za sortiranje, podizanje i premještanje namirnica, a AI za postavljanje najpopularnijih predmeta na dohvat ruke robotu.

Održivija tehnologija 

Većini čovečanstva život je danas nezamisliv bez modernih tehnologija kao što su pametni telefoni, tableti i računari. Ali, odakle potiču komponente za proizvodnju naših omiljenih uređaja? Ljudi će u 2023. više razmišljati o tome odakle potiču, recimo, kompjuterski čipovi i kako ih koristimo. 

U narednih 12 meseci, svedočićemo kontinuiranom naporu ka tome da lanci snabdevanja budu transparentniji, jer potrošači sve više očekuju da proizvodi i usluge u koje ulažu budu energetski efikasni i podržani održivijom tehnologijom.

Humanizacija robota

Roboti će tokom 2023. postati još sličniji ljudima — izgledom i sposobnostima. Ove vrste robota će se koristiti u stvarnom svetu kao barmeni, konsijerži i pratioci za starije osobe. Obavljaće i složene zadatke u skladištima i fabrikama, radeći zajedno sa ljudima u proizvodnji i logistici.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba