Uskoro, u vašem gradu…

Krajem 2010. godine, u stanu mojih roditelja napravio sam telefonom jednu fotografiju u ogledalu, nesvestan da će to jednog dana biti opšti trend iritantnog naziva „selfie“. Na fotografiji smo moj otac, moj stariji tada trogodišnji sin i ja, sva trojica u dresovima našeg omiljenog fudbalskog kluba. Tu simpatičnu fotografiju sam odmah nazvao 3G, kao tri generacije u našoj porodici. Tačno u to vreme, dakle krajem 2010. godine i početkom 2011. godine, Telekom Srbija je uradio prvi 4G pilot projekat u ovom delu Evrope, testirajući LTE (Long Term Evolution) tehnologiju koristeći opremu tri najrenomiranija svetska proizvođača. Rezultati testiranja su bili odlični, iskustvo kolega koje su radile na projektu sjajno.

filip bankovic fotka 2

Danas, tačno četiri godine nakon ovog pilot projekta, svi regulatorni i ostali preduslovi se praktično ispunjavaju, i Telekom Srbija se sprema da svojim korisnicima stavi na raspolaganje i ovu tehnologiju. Naravno, nije poenta u tehnologiji samoj po sebi, već u onome šta ona znači za korisničko iskustvo. Poslednju reč svakako će dati naši korisnici, ali ako ćemo suditi po iskustvima u 124 zemlje u kojima je LTE u komercijalnoj upotrebi, onda nas očekuje najbolja vožnja u životu.

Matematika i fizika kažu da se teorijske brzine na downlinku mogu kretati do fantastičnih 300 Mbps, a na uplinku do čak 75 Mbps. U realnim korisničkim uslovima brzine su niže od ovih, najčešće do 100 Mbps za download, što je i dalje superiorno u odnosu na 3G brzine. Potrebe savremenog čoveka diktiraju tehnološki razvoj, a opet i savremene tehnologije razvijaju nove potrebe i otvaraju sasvim nove mogućnosti u komunikacijama, zabavi i poslovnom okruženju. Svetski lideri na polju telekomunikacija se gotovo utrkuju u hrabrim prognozama gde će svet biti u narednih pet godina. Tako se predviđa da će u 2020. godini čak 70% svetske populacije biti pokriveno LTE signalom, biće 3.5 milijardi LTE korisnika i 6.1 milijardi korisnika pametnih telefona. Sve te milijarde korisnika će najvećim delom uživati u video sadržaju koji je još krajem 2013. godine zajedno sa pretraživanjem činio čak 75% mobilnog data saobraćaja, i koji će do 2020. godine biti čak udesetostručen! Za prenos kvalitetnog HD video sadržaja, potrebni su veći protoci koje upravo LTE nudi. Sve ovo prati raznovrsna ponuda korisničkih uređaja, pa je tako za LTE na 1800MHz, koji će najpre biti pušten u Srbiji i koji je u svetu najrasprostranjeniji, trenutno na raspolaganju gotovo 1000 različitih uređaja. Kada na sve to dodamo desetine milijardi, a prognoze se kreću od 50 pa čak do najhrabrijih 100 milijardi uređaja/mašina povezanih na mobilne mreže širom sveta u narednih pet godina, onda postaje jasno da smo već uveliko zakoračili u potpuno novu eru mobilnih tehnologija i savremenih komunikacija, kako među ljudima, tako i među uređajima, prikladno nazvanim „Internet of Things“.

U svim tim brojkama od kojih se vrti u glavi, jesu i biće i korisnici u Srbiji, a na nama mobilnim operatorima je da sjajne tehnološke mogućnosti i performanse pretvorimo u superiorno korisničko iskustvo, još brži mobilni internet, logičan nastavak 3G tehnologije, i sledeći stepenik na putu ka LTE-A (Advanced), koji je već komercijalno prisutan u 14 zemalja. U potpunosti verujem u tehnologiju, malo šta nije moguće. Poenta je u tome da se iz tehnologije izvuče maksimum, a Telekom Srbija će se potruditi, kao i do sada, da prepozna potrebe korisnika i da im putem LTE tehnologije ponudi već pomenutu najbolju vožnju u životu, nešto što se i očekuje od tržišnog lidera i najveće mobilne mreže u kojoj uživa najveći broj korisnika u Srbiji.

U međuvremenu, ima nas četvorica u dresovima za fotografiju u ogledalu, i paralela je negde očigledna. Moj otac je iskusni „old school“ GSM, ja sam taj koji već godinama uživa u performansama 3G mreže, a najmlađa generacija mobilnih korisnika je prava LTE generacija, brža i zahtevnija nego bilo koja do sada.