Dan bezbednijeg interneta stigao u Srbiju

Dan bezbednijeg interneta u nekoliko jednostavnih koraka koje ne moraš da uradiš.

Nemoj otključavati već zaključano. Potraži sličicu zaključanog katanca tamo gde kucaš web adresu ili u status baru na dnu tvog web pretraživača. To znači da su sajtovi koje posećuješ šifrovani (encrypted) i potvrđeni (certified).

Nemoj uvek birati istu šifru samo zato što je lakše. Koristi različite šifre (password) za svaki online profil.

Znaj da sve što jednom objaviš postaje javno i ostaje na Internetu zauvek. Nikada ne unosi lične podatke kao što su dan rođenja, broj telefona i najvažnije, adresa.

Trudi se da ne koristiš „remember password“ na aplikacijama ili bar ne na onima gde su uneti i tvoji lični podaci.

Nikada nemoj prihvatiti opciju pamćenja podataka o tvojoj kreditnoj kartici. Koristi virtuelnu karticu za plaćanja preko Interneta

Ne klikći olako. Budi oprezan kada dobiješ e-mail sa nepoznate adrese, čak i ako ti na izgled deluje poznato. Proveri, pitaj.

Ne otvaraj linkove dodate u e-mail ili poruku dobijenu preko društvenih mreža, sa nepoznatih adresa i od ljudi koje ne poznaješ.

Poslednjih dana Instagramom kruži nepoznat link za hakovanje uz koji dobijaš poruku – pogledaj, nadam se da će ti se svideti. Link te vodi na stranicu gde je neophodno da upišeš Instagram šifru. Ukoliko se upecaš, tvoj profil će biti „hakovan“ i dalje će sa tvog profila tvojim prijateljima stizati poruke iste sadržine.