Pet aplikacija bez kojih ne mogu da zamislim svoj dan

Telefoni koje smo pre nepunu deceniju koristili samo za razgovore i slanje poruka sada nam nude ceo svet na dlanu. Brza internet pretraga, dopisivanje na društvenim mrežama, uživanje u video zapisima i muzici za svačiji ukus samo su deo naprednih funkcija koje nam danas omogućavaju pametni telefoni. “Razdvajanje” od telefona nam sve teže i teže pada, sve je ređe i sve kraće traje.

Brojna istraživanja kažu da, u proseku, telefon koristimo više od sto puta dnevno, što dovoljno govori o velikoj količini vremena provedenog “na telefonu” Telefon nam je postao neophodan takoreći za sve – i  za komunikaciju, i za posao i za opuštanje.

Sve veća popularnost pametnih telefona neposredno je uticala na razvoj i popularnost aplikacija. Upotreba mobilnih aplikacija svakim danom je sve veća, a među njima primat i dalje imaju popularne društvene mreže, muzičke i TV aplikacije.  

Društvene mreže

Kada neko kaže da ne koristi drustvene mreže, zvuči čudno, zar ne? Online druženje, sticanje novih prijateljstava i lakše održavanje starih, zahvaljujući internetu, nikada nije bilo jednostavnije i brže. Sada neizmerno uživamo u šerovanju fotki i zanimljivih snimaka, kao i u komunikaciji putem video poziva.

Votsap, Viber, Instagram i Fejsbuk su nam uvek na početnom ekranu našeg pametnog telefona. Među mlađim generacijama, definitvno je najpopularniji TikTok. Ako i dalje ima vas koji mislite da je TikTok ne zaslužuje pažnju – imamo mnogo dobrih razloga da vas demantujemo. Iako je, definitivno, prvo izgledao kao platforma za decu koja plešu uz određene koreografije, sada već ima veliku bazu odličnih kreatora sadržaja. Veliki broj talentovanih ljudi je došao na TikTok i od njega napravio platformu na kojoj možete pronaći mnogo kvalitetnog sadržaja – veoma korisnih saveta i zanimljivosti iz, takoreći, svih oblasti. Bukvalno, sve što vam padne na pamet već se nalazi tamo, od astrofizike, slikarstva, kulinarstva, estetske hirurgije, dermatologije do književnosti. U početku vam aplikacija prikazuje samo popularne zadržaje, dok vi svojim pretraživanjima, lajkovanjem i gledanjem određene vrste sadržaja, možete vrlo brzo da filtrirate pravi sadržaj koji vas interesuje .

Muzika

Nećemo pričati mnogo o tome koliko nam je muzika važna u svakom delu dana i aspektu života. Znamo šta znači dobra plejlista tokom treninga ili umirujuća muzika kada smo napeti. Izbor aplikacija za slušanje muzike je širok, nećete pogrešiti ako instalirate DeezerBalkan Myusic ili Stingray Music. Čak i kad nemate pristup internetu, muzika vam je dostupna i u oflajn režimu rada. Platforme za muziku emituju materijale u visokom kvalitetu i ne popunjavaju internu memoriju telefona.

Deezer je verovatno jedna od najpopularnijih muzičkih aplikacija. Ono što je interesantno, ova muzička aplikacija nam nudi preporučene plejliste najpopularnijih izvođača prema lokaciji korisnika, a uz algoritme će automatski reprodukovati i birati pesme na osnovu autora koje smo prethodno slušali.

Serije i filmovi

U trenucima kada smo previše umorni, dobar film ili serija su pravo rešenje za potpuno opuštanje. U omiljenom TV sadržaju sada možemo da uživamo u bilo koje vreme, gde god da se nalazimo. Tradicionalan način gledanja televizije i klasična programska šema je zamenjena modernim varijantama. Više ne čekamo određeni termin za gledanje serije i ne moramo da čekamo reklame da bismo napravili pauzu. Postoji i opcija da vratimo unazad scenu koju smo propustili ili da je ubrzamo, ako nam se ne sviđa.

Ne moramo da pamtimo do koje epizode smo stigli, aplikacija će to uraditi za nas. Aplikacije možemo da instaliramo i na tabletu ili telefonu, što je odlično kada želimo da prekratimo vreme dok putujemo. Sami filtriramo sadržaj, dobijamo predloge na osnovu naših pretraživanja za one situacije kada smo neodlučni i klik – zabava počinje.

Toplo vam preporučujemo Apollon, aplikaciju  koja vam omogućava da omiljene serije i filmove gledate na mobilnom telefonu, tabletu, računaru ili na Smart TV-u. Ako ste ljubitelj sporta, putem aplikacije Arena Cloud možete da uživo pratite  ekskluzivne prenose Arena Sport kanala, kao što su utakmice Lige šampiona, Lige Evrope, Super lige Srbije i mečevi NBA i ABA lige.

Podsetnici

Često potcenjujemo vrednost sitnih stvari koje obavimo tokom dana. Obično očekujemo da veliki lični uspeh zahteva i veliki trud i dosta odricanja. Zapravo, suština je u malim koracima i dobroj organizaciji. Ako smo u velikoj gužvi na poslu, nekad zaboravimo da popijemo i čašu vode. Knjiga koju smo kupili prošlog meseca i dalje čeka svoj red na polici. Željeni rezultat izostaje, a mi se pitamo zašto.

Hajde da se bolje organizujemo tokom dana i obavimo dosta malih zadataka. Prvi korak je da instaliramo aplikaciju koja će nam služiti kao podsetnik. Ne možemo sve zapamtiti, zar ne? Bolje je da zapisujemo. Izbor je na vama, odlučite se za Google Keep ili personalizujte bilo koju aplikaciju za podsetnik sa Google Play-a. Odvojite vreme za čitanje, navijte alarm da vas podseti da popijete čašu vode. Ako svakog dana čitamo po 20 minuta, na kraju godine ćemo našu policu ispuniti sa 47 pročitanih knjiga.

Podkasti

Više od sto godina od kako je pronađen, radio je i dalje jedan od najzastupljenijih medija koji nastavlja da prskosi svim predviđanjima njegovog kraja. Prethodnih par godina, u svetu su popularni njegovi “rođaci” – podkasti.

Podkasti su audio ili video datoteke koje možete naći na internetu, skinuti na komjuter ili telefon i slušati ih gde god bili. Slušanje podkasta je idealan način da ispunite svoj dan dok se vozite autom ili nešto radite. Autori podkasta o temi koju poznaju govore sa strašću i žele da je na što bolji način prenesu publici. Nakon odslušanog podkasta, imamo osećaj kao da smo vodili predivan razgovor sa izuzeznim ljudima. Najčešće se koriste aplikacije Dezzer ili Google podkasti, a sve što je potrebno su samo dobre slušalice i internet. Uvek nam je žao što podkasti ne traju duže i sa oduševljenjem čekamo novi.