Prvi put u Srbiji album jednog pevača na mobilnoj aplikaciji

O specifičnom pucketanju ploče i spuštanju gramofonske igle na omiljenu stvar za stiskavac uglavnom smo slušali od roditelja. Kasete pamtimo po ljutoj borbi sa kasetofonom da ne „sažvaće“ traku i radovanju njihovoj zameni u vidu CD-a,  čija je masovna proizvodnja počela 1982. godine. Mnogi zvuci, poput šuštanja kasete, su zauvek deo prošlosti i novije generacije ih mogu čuti ako posete Muzej ugroženih zvukova.

kaseta-i-olovka

Brigu o zapetljanoj traci zamenila je briga o zapetljanim slušalicama, jer se danas muzika najčešće sluša putem pametnog telefona. To je svakodnevna navika za više od 70 miliona ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, a u našem regionu čak  80% mladih ističe da muziku sluša upravo na taj način.

Novi trendovi primoravaju muzičku industriju da prilagodi servise za plasiranje budućih hitova. Jedno od mogućih rešenja je izdavanje albuma putem mobilne aplikacije, što je u svetu već praksa. Prvi muzičar koji je to realizovao u Srbiji je Željko Joksimović i to u saradnji sa mts-om.

z


Korisnici mts mreže ekskluzivno imaju priliku da slušaju novih 11 pesama jednog od najpopularnijih pop muzičara u regionu, Željka Joksimovića, putem mobilne aplikacije „mts Željko Joksimović“. Aplikacija će biti dostupna za prvih 130.000 mts korisnika na Google Play i na App Store do 30. septembra i besplatna je za preuzimanje. Aplikacija pored pesama sadrži i mnoge druge zanimljivosti kao što su tekstovi svih pesama, interesantne priče o kreativnom procesu kao i galeriju fotografija.

Naslovi novih Željkovih pesama su: „Zvezda“, „Otvori mi oči“, „Ne daš mi mira“, „Isto je“, „Ranjena zver“, „Nisam te zbog lepote voleo“, „Znam“, „Dama“, „Olovni vojnik“, „Nisam znao da ti kažem“ i „Nerado“. Na aplikaciji su se našle i popularne pesme: „Ludak kao ja“ i „Zabluda“.

Spajanjem umetničkog i tehnološkog dostignuća u jedno, u vidu album-aplikacije, započeta je nova era domaće muzičke industrije.  Ostaje nam da vidimo u kom će pravcu ovaj pionirski poduhvat odvesti buduće izvođače.