Top 4 naslova za ljubitelje domaće kinematografije

Nije novina da se zimi ulenjimo, ušuškamo i provodimo više vremena kod kuće sa prijateljima i porodicom. Hrana, društvene igre, neodoljive arome zimskih čajeva i filmovi – obično ovako zvuči kada rezimiramo zimski period.

Ovu godinu obeležile su fenomenalne domaće serije i filmovi. Ako ste od onih osoba koje upravo razmišljaju koje naslove da ubace na listu, sigurni smo da će vam se dopasti sjajna serijska i filmska ostvarenja o kojima ćemo govoriti u ovom tekstu.

„Crna svadba“

Naziv Crna svadba dolazi od vlaškog običaja koji je prikazan kroz prve dve epizode serije. Kroz celu priču prepliće se borba dobra i zla koja traje vekovima, nevidljiva oku prosečnog čoveka. Misterije, sujeverje, vlaška magija i tajanstveni centri moći, su samo neki od elemenata koji opisuju ovaj psihološki triler sa elementima horora.

Radnja počinje pričom o masakru. U Istočnoj Srbiji, Mitar, miran i skoman čovek, iznenada počini masakr ubivši 12 komšija. Mitar puca sebi u glavu, ali čudnim spletom okolnosti ipak ostaje živ.

Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar Ćirić, pripadnik BIA i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranu psihološkinju, da kao sudska veštakinja utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv.

Glumačku postavu čine izvaredni glumci: Slavko Štimac, Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo, Ljiljana Blagojević, Toni Mihajlovski, i mlada Anastasija Đurović koje je odigrala ulogu devojčice Ide.

„Toma“

Definitivno najemotivniji domaći film koji ćete pogledati u skorije vreme. Ne šalimo se, spremite tonu maramica pred početak. Ovo je film o duši.

Filmska priča je inspirisana životom našeg pevača Tome Zdravkovića. Imamo priliku da ispratimo Tomu od samog početka, kada je bio nepoznati momak iz okoline Leskovca, zatim, priču o probijanju na početku, sudbonosnom susretu sa Silvanom Armenulić, usponima i padovima, ženama u koje je bio zaljubljen i kako su nastajale njegove pesme. Voleli su ga svi i napravio je nemerljiv uspeh.našeg pevača Tome Zdravkovića. Imamo priliku da ispratimo Tomu od samog početka, kada je bio nepoznati momak iz okoline Leskovca, zatim, priču o probijanju na početku, sudbonosnim susretom sa Silvanom Armenulić, usponima i padovima, ženama u koje je bio zaljubljen i kako su nastajale njegove pesme. Voleli su ga svi i napravio je nemerljiv uspeh.

Uporedo sa Tominim životom, pratimo i poznate umetnike tog vremena, Silvanu Armenulić, Lepu Lukić, Miku Antića, Zorana Radmilovića, Tozovca, Cuneta Gojkovića itd. Za potrebe filma snimljena je, sada već popularna, pesma „Ponoć“ koju su izveli Aco Pejović i Suzana Branković. Kroz ceo film ćete uživati u Tominim pesmama, smejaćete se i plakati. 

U glavnim ulogama gledamo Milana Marića i Tamaru Dragićević, duo koji je poznatiji kao Toma i Silvana. U ostalim ulogama su Petar Benčina, Mirjana Karanović, Andrija Kuzmanović, Marko Janketić, Olivera Bacić, Nebojša Ilić.

Mala napomena, film traje oko dva i po sata, spremite i grickalice.

„Besa 2“

Ova fenomenalna kriminalističke serija oslikava običaj čvrstog obećanja koje se mora održati i po cenu života. Ukoliko niste gledali seriju, preći ćemo ukratko dešavanja iz prve sezone, u nadi da ćemo uspeti da vas zaintrigiramo.

Priča prati Uroša Perića porodičnog čoveka iz Beograda i oca dvoje dece. Na službenom putu u Crnoj Gori doživljava saobraćajnu nesreću, gde devojka pod dejstvom droge izleće autom na put. U toj saobraćajnoj nesreći, strada mlada devojka Besijana.

Stvar postaje mnogo ozbiljnija kada Uroš, dok je na oporavku u bonici, sazna da je poginula devojka ćerka najvećeg balkanskog narko-bosa Dardana Beriše. Uroš mora da obavi zadatke koje mu Dardan daje i počini pet ubistava kako bi dobio besu – obećanje od Dardana da neće biti ubijen niko iz njegove porodice. Uroša prati i inspektor Interpola Petrit Koci, koji vođen svojim motivima želi da stane na put Dardanu Beriši.

Ulogu Dardana Beriše igra Arben Bajrajtaraj, dok Uroša Perića glumi maestralni Radivoje Bukvić. U ostalim ulogama se nalaze: Miloš Timotijević, Hana Selimović. Milan Marić, Lana Barić, Selman Jusufi, Milutin Karadžić.

Druga sezona serije Besa se emituje na kanalu SUPERSTAR TV. Ako ste propustili neku od epizoda Bese 2 možete da ih vratite unazad i prvo njih pogledate, a zatim da nastavite da gledate ovu seriju u redovnom terminu.

 „Južni Vetar 2 – Ubrzanje“

Avanture Maraša i Baće gledamo i u nastavku. Domaći blokbaster „Južni vetar“ je dobio drugi deo, pod nazivom „Južni vetar 2 – Ubrzanje. Priče glavnih junaka su pune avantura, neočekivanih zapleta, dramatičnih obrta i akcije, koji gledaocima drže pažnju.

Dok u prvom delu filma gledamo Petra Maraša, tada sitnog kriminalca, koji se useljava u stan sa svojom devojkom, u drugom delu Maraš već ima bogato iskustva sa lošim ljudima širokog spektra. Od krađe pogrešnih kola, što ga dovodi do direktnog sukoba sa vođom klana, Marašev lik doživljava velike uspone i padove. U nastavku priče, kada njegov rođeni brat Nenad upadne u nevolju, on biva prinuđen da se ponovo vrati na ulicu i okrvavi ruke. 

Glumačku ekipu „Južni vetar 2 – Ubrzanje“ čine Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Jovana Stojiljković, Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Luka Grbić, kao i međunarodne zvezde Anastasia Everal, Marijan Valev i Zahari Baharov.

Nadam se da smo vas dovoljno zaintrigirali da pogledate neke od ovih naslova. Ukoliko imate svoje favorite, a mi smo ih propustili, pišite nam obavezno.

I na kraju, samo da vas podsetimo, u susret praznicima je otključan veliki broj dodatnih TV kanala, kao i brojni filmski i serijski video klub paketi. Praznično uživanje može da počne!