Vreme je za darivanje

Darivanje, radovanje, solidarnost – sve su ovo sinonimi za zimu i novogodišnje praznike. Šta nam je tada omiljeni posao? Naravno, kupovina poklona. Ove godine nam je ovaj zadatak možda još i draži, s obzirom na to da, usled pandemije Kovida-19, za sobom ostavljamo još jednu tešku godinu, punu neizvesnosti i straha.

Ali hajde da se opustimo i na trenutak zaboravimo sve stresne stvari. Uradimo nešto lepo za sebe i ljude oko nas. Umotajmo poklone u papir za uvijanje, napišimo posvete na njima, prenesimo naše najlepše želje – neka euforija počne.

Možda vam se dopadne neka od ideja koje smo pripremili za vas – mali brendovi sa autentičnim komadima, korisni gedžeti i zaštitne naočare za monitor su samo neke od ideja.

Klasika koja ne zastareva

Kažu da se cveće poklanja uvek kada želite da izrazite topla osećanja za koja reči nisu dovoljne. Tada cveće govori umesto vas. Tulipan ili lala je simbol ponosa i slave. Ako poklanjamo crveni tulipan, želimo da iskažemo svoju ljubav. Ruže predstavljaju cveće koje se najčešće daruje. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, bele iskrenost, a žute radost. Orhideja simboliše želju za uspehom i posebnost. Ljiljan predstavlja simbol beskrajne lepote, sreće. Bilo da je samo par cvetova ili popularni ogromni buketi, nećete pogrešiti. Namena je jasna.

Bilo da se radi o osobi iz sfere privatnog ili poslovnog života, sigurno ćete je obradovati novim zaštitnim naočarima za monitor. Još jedna opcija je zanimljivo štivo za čitanje tokom praznika. Naravno, ne zaboravite i lepu posvetu.

Tu je i omiljena torta kojoj niko ne može odoleti. Za slatkiše uopšte ne postoji povod, uvek je savršeno vreme za njih. Dobra stvar je da sve ćešće možemo naići i na torte bez šećera, sa veštačkim zaslađivačima, tako da osoba kojoj je poklonimo može u njoj uživati bez griže savesti. Čokoladne ili voćne, izbor je na vama.

Nakit je uvek dobar izbor. I dan danas se veruje da plemeniti metali imaju određenu vrstu terapeutskog dejstva i to se posebno odnosi na zlato. Kaže se da minerali iz plemenitih metala, kao i iz dragog kamenja mogu da utiču, preko kože, na naše zdravstveno stanje, odnosno na ceo organizam. Nakit, može to biti lančić, minđuše ili narukvica, ima posebnu draž jer će osobu kojoj ga poklonite godinama podsećati na vas. 

Sat koji može da se kombinuje uz bilo šta je ključni aksesoar. Novi Apple watch serije 7 će zadovoljiti sve zahteve u pogledu estetike i funkcionalnosti. Besprekoran dizajn će obradovati svakoga, a naročito estete istančanog ukusa.

Još estetski zanimljivih i praktičnih poklona

Ako želite da poklonite nešto što će prostor oplemeniti nečim što izgleda unikatno, bilo da volite pastelne tonove ili crno-bele varijante, jarke boje ili neutralne nijanse, zidne ukrase ili pak one za pod, verujemo da ćete pronaći nešto za sebe na profilima fenomenalnih malih biznisa i primenjenih umetnika. Potražite radnje i podržite kreativce.

Dekorativne kuhinjske daske od punog drveta su u poslednje vreme postale trend. Namena je široka, mogu se koristiti kao deo dekoracije, police, kao podloga za serviranje hrane ili kao stalak za vaš laptop ili cveće.

Tapiserija je otišla mnogo dalje od tkanja na razboju. Pravi se na različite originalne načine i ima ogroman broj primena. Bilo da je podna ili zidna, makrame ili vez, bez obzira na oblik i dužinu sigurno će naći svoje mesto u domu bliske osobe.

Zanimljiv poklon može biti i keramička šolja za čaj sa motivima i ilustracijama po vašoj želji. Na tržištu postoji, zaista, širok izbor keramičkih čaša za čaj, uz koje dobijete i cedilo koje se okači u čaši. Na taj način se čaj duže pari, a čaša ima i svoj poklopac. Koliko god da nam je čaj najnormalniji deo svakodnevnice, znamo da nam je izuzetno važno da šolje iz kojih pijemo ove napitke budu lepe. Kinezi, na primer, imaju propisan ceo ritual za pripremu čajnog napitka. Turci imaju posebno oblikovane staklene čaše, a svi znamo koliko je Englezima važan čaj u pet. Unikatne šolje će omogućiti vašim voljenima da uživaju u toplim napicima tokom zime. Sigurni smo da je čaj ukusniji iz ovakvih šolja.

Vreme za najmilije – najdragoceniji poklon

Najdragoceniji poklon je svakako vreme koje posvetite porodici i prijateljima. Odvojite veče, pozovite ih na filmski maraton. Spremite ukusnu hranu, nekada su dovoljne i grickalice, bitno je opuštanje u toploj domaćoj atmosferi.  

Uzmite upravljač i iznajmite dobar film u video klubu na TV-u. Može to biti neki od sjajnih domaćih filmova koji su obeležili ovu godinu. Za ljubitelje akcije naša preporuka je da pogledate nastavak avanture Maraša i Baće – film “ Južni Vetar 2 – Ubrzanje“. Emotivci će sigurno uživati u filmu „Toma“ – divnoj priči  o ljubavi i duši, muzici i lepim vremenima.

Uradi sam

Pokloni imaju posebnu vrednost ako su ručno napravljeni.Mogu to biti čestitke, ukrasi za jelku, instalacije od papira ili podmetači za čaše. Ideja je milion, a izbor je na vama. Potrebno vam je vreme, lepak, papir i makaze. Zahvaljujući sajtovima za „DIY“, lako ćete pronaći mnoštvo šablona koje možete odštampati. Dodajte neke zajedničke fotografije i sigurno će poklon biti pun pogodak. Ukoliko ste vešti u kuhinji, odlučite se za domaće kolačiće.

Znamo da su domaći kolači uvek ukusniji i mnogo primamljiviji od kupljenih, jer su napravljeni s ljubavlju. Kada nam miris vanile, cimeta i kokosa zagolica nos, vratićemo se u detinjstvo odmah i sigurno ćemo se prisetiti nekih zanimljivih događaja i poželeti da ih ispričamo. Znamo koliko priče povezuju ljude.

Komadi tehnike koji su i više nego korisni

U zavisnosti od posla kojim se vaša omiljena osoba bavi, potrudite se da pametno izaberete poklon koji će joj koristiti. Ako posao podrazumeva da dosta vremena provodite u autu i na putevima, punjač za telefon ili držač za telefon mogu da budu itekako korisni. Ukoliko draga osobe ne može bez muzike – poklonite joj slušalice. Za opremanje stana ili kao poklon za useljenje uvek možete odabrati robot usisivač ili aparat za prečišćavanje vazduha. Za sportski aktivne, lep dodatak opremi je svakako pametni sat, električni trotinet, bluetooth slušalice.

Prethodne godine smo se uverili da su najvrednije stvari koju možemo pokloniti drugima ljubav i vreme. Neka predlozi sa liste budu samo mali dodatak. Vrednost poklona je manje bitna, važna je iskrenost osećanja prilikom davanja.