Zimska idila

Zima može da nam priredi buru osećanja i raspoloženja i razmišljali smo o tome šta je najbolje da uradimo kako bismo sebi i drugim priredili trenutke za pamćenje.

Za razliku od proleća, kada smo mnogo energičniji i bolje raspoloženi, ali istovremeno i mnogo više vremena volimo da provodimo napolju, zima nas upućuje na zatvorene prostorije. Što, kad bolje razmislimo, i nije toliko loše. Kada imate mnogo posla zimi, lakše vam pada da se fokusirate, jer znate da ne propuštate ništa naročito važno i zanimljivo napolju.

Iskoristite što je više moguće dnevnu svetlost

Ustanite malo ranije i počnite dan laganim jutarnjim vežbama. Izdvojite pola sata da se lagano istegnete uz omiljenu muziku. Buđenjem tela se lagano i vaš um priprema za novi dan. Bićete iznenađeni koliko ćete se osećati energičnije. Ako inače volite sport, ali zimi ste manje motivisani za trening, samo se prisetite onog osećaja koji imate nakon što se dobro oznojite.

Dekorišite prostor

Počnite sa dekoracijom svog prostora. Svi imamo individualne ukuse na koje treba da se oslonimo prilikom dekorisanja, a manje da inspiraciju tražimo na drugim mestima. Okupite porodicu i prijatelje i svi učestvujte u tome. Nabavite mirišljave sveće, zakačite ukrase na zavese, promenite osvetljenje i obavezno dodajte plišane detalje. Pustite mašti na volju i ušuškajte svoj prostor.

Postoji mnogo lokacija gde možete da odete na vikend

Probajte da pronađete lokacije na kojima nikada niste bili. Usudite se da probate snoubord ili motorne sanke. Ukoliko ipak više volite da svoje vreme provodite ušuškani i niste ljubitelj sportova, iznajmite neku drvenu kolibu i vreme provodite u šetnji i ispijanju toplog čaja sa pogledom na ski stazu.

Napravite simpatične zimske fotografije

Uključite maštu, napravite sami neke detalje za fotkanje, jednostavnu masku, simpatične kapice. Fotografije su uvek tu da nas podsete na lepe događaje i drage ljude. Sigurno vam se nekad desilo da, kada pogledate neku fotografiju, možete da skoz oživite događaj, čujete muziku koju ste tada slušali, osetite mirise i vidite blisku osobu kako se smeši pred vama. Obezbedite sebi dobru kameru na telefonu i sačuvajte uspomene.

Pokrenite filmski maraton

Zima je večita inspiracija. Bilo da se radi o višedecenijskom zimskom klasiku “Sam u kući”, animiranom dečijem filmu “Zaleđeno kraljevstvo”, “Isijavanju” po knjizi čuvenog Stivena Kinga ili fantaziji poput “Putopisa Narnije”, svima je zajedničko jedno – na različite načine su inspirisani upravo zimom.

Obiđite muzeje i izložbe

Generalno zimi volimo da smo unutra, ušuškani. Zato je idealno da zimi obiđemo muzeje i aktuelne izložbe. Posvetite se kulturnim dešavanjima. Napravite plan obilazaka, obucite omiljeni kaput i neka tura počne.

Jeste li znali da je hladna zimska noć idealna za posmatranje zvezda?

Potrebno je da vam ništa ne zaklanja pogled. Trebalo bi da odete negde gde nema mnogo tzv. svetlosnog zagađenja. Svetlost sa građevina, ulična rasveta i drugi izvori svetlosti mogu da „sakriju“ zvezdano nebo od golog oka. Idealno bi bilo da odete negde izvan grada. Možete se iznenaditi svime što ćete videti.

Napravite topli napitak

Nabavite čajeve koji dobro mirišu. Napravite ritual od pravljenja čaja. Koristite ogromne šolje sa prazničnim motivima. Ne zaboravite keksiće. Topla čokolada je u većini slučajeva sinonim za hladne zimske dane. Izađite iz zone komfora, ispobajte neobične ukuse, dodajte malo čilija u svoj omiljeni napitak.

Opustite se pred spavanje

Postoji mnogo razloga zbog kojih je ljudima teško da utonu u san. Stres na poslu, zabrinutost, buka, roj misli koji se ne zaustavlja. Uzmite neku dobru knjigu iz svog omiljenog žanra. Dokazano je da čitanje knjiga znatno pomaže kod nesanice. Kada kroz reči uskočite u neki novi svet pažnja vam se usmerava sa vaših briga i problema na nešto sasvim drugo, spašava vas od beskrajnog skrolovanja po društvenim mrežama i pomaže vam da prebacite svoj um i telo u raspoloženje spremno za spavanje. Dozvolite sebi da isključite sve zvukove i notifikacije pred spavanje i da utonete u miran san.

Opšte je poznato da se zimskim čarolijama najviše raduju zaljubljenici u zimske sportove i da jedva čekaju taj period godine, ali, sa druge strane, i oni na čije raspoloženje zima negativno utiče. Ako niste ljubitelj šalova i kapa, ljubav prema zimi sigurno vam ne pospešuju ni promrzli prsti i kratak dan. Važno je da ne zaboravimo da svaki period nosi magične momente na svoj način. Zanemarite hladnoću, otežano kretanje i kraći dan i iskoristite zimu na najbolji način.