Top 8 saveta za igranje Fortnite-a

Fortnite groznica trese svet već pune tri godine! Ova onlajn video-igra obara sve rekorde, a sve je više gejmera koji žele da se oprobaju u njoj i pokažu da su dovoljno vešti da budu poslednji preživeli. Tako je, tvoj cilj u ovoj video-igri je da izdržiš do kraja “na nogama”. No, ovo nije toliko jednostavno koliko zvuči. Tu su još 99 ostalih igrača koji imaju isti cilj kao ti i uradiće sve kako bi ga ostvarili.

Ono zbog čega je Fortnite toliko popularan i voljen, osim što je besplatan, jeste i činjenica da se izdavači ove video-igre trude da donesu nešto novo svake sezone. Tako se verni igrači oduševe kada vide novine vezane za mapu, priču ili skinove. Ako ništa drugo, Fortnite uvek nađe načina da nas iznenadi.

Verujemo da si i ti među gejmerima koji žele da izađu kao pobednici u Fortnite-u. Ne brini, pobeda je na vidiku! Samo prati naše savete i postaćeš bolji Fortnite igrač, a možda ćeš uskoro zaseniti druge i poneti laskavu titulu koju sa sobom donosi prvo mesto u ovoj video-igri.

Sledi top 8 saveta za igranje Fortnite -a, u kojima ćeš naći sve što ti treba da bi ovo ostvario.  Obrati pažnju!

1.  Nauči da brzo reaguješ

Ovaj savet možda zvuči kao kliše, ali je daleko od toga. Ako želiš da postaneš bolji u nečemu, bitno je da mu se posvetiš i daš sve od sebe. U ovom slučaju naš savet je prost – kao i za sve drugo, u vežbanju je ključ. Nemoj se čuditi ako izgubiš a nisi se dovoljno posvetio. Neko je očigledno vežbao više nego ti.

Pošto je tvoj cilj da budeš poslednji preživeli, treba da naučiš kako da reaguješ brzo ako ne želiš da te protivnici eliminišu. Takođe je bitno da se upoznaš sa materijalima i građenjem. Sve to se može naučiti vežbanjem i posvećenošću. Pored vežbanja, veoma je bitno da imaš brz i pouzdan internet.

2.  Koristi slušalice

Slušalice na uši! Zvuk je veoma bitna stavka u video-igrama poput Fortnite-a. Važno je da čuješ i prepoznaš odakle dolazi zvuci ili da shvatiš u kom delu kuće se protivnik kreće. A ovo ćeš postići pomoću slušalica. One ti pomažu da razlikuješ da li kretanje i zvuk dolaze sa tvoje leve ili desne strane.

Kada vremenom savladaš mapu i zapamtiš kako su kuće i zgrade raspoređene, biće ti lakše da pretpostaviš gde se protivnik kreće. A slušalice su tu da ti pruže osećaj kao da se stvarno nalaziš u ovom virtuelnom svetu. Stoga, budi što tiši u Fortnite-u i načulji uši!

3.  Odredi dobro mesto za sletanje

Na početku svake runde izaberi dobro mesto za sletanje, jer to može da odredi ishod tog meča. Zato otvori širom oči i skoči iz letećeg autobusa tek kada si uveren da si našao obećavajuće mesto na mapi. Dosta igrača se odluči da sleti na zemlju, te ćeš ovde naći većinu svojih protivnika. Ako je velika gužva, onda nećeš imati puno vremena za loot (tj. prikupljanje materijala i opreme).

Stoga ti savetujemo da uglavnom sletiš na vrhu zgrade ili kuće na početku. Gledaj da nađeš neko imenovano mesto jer će baš tu imati najviše loot-a. Naravno, ako ti nije glavni cilj da pobediš već samo da igraš, onda možeš da sletiš bilo gde.

4.  Fokusiraj se na skupljanje

Ne možeš u potpunosti savladati igranje Fortnite-a ako ne znaš koju opremu možeš da iskoristiš protiv svojih neprijatelja. Zato ti savetujemo da skupljaš što više materijala, oružja, municije, itd. i tako se upoznaš sa svim što ova video-igra nudi. Ukratko, loot treba da ti bude što bolji u Fortnite-u. Dakle, fokusiraj se na istraživanje, da bi imao veći izbor opreme kada ti ona zatreba.

Ovde je jako bitan loot chest jer može da ti donese korisne materijale. Zato uvek budi u pripravnosti i koristi slušalice kako bi bolje čuo zvuk koji ispuštaju ovi sanduci. Njih obično možeš naći na tavanima ili u podrumima, te ćeš nekada morati da razbiješ pod kako bi došao do njih. Sama oprema se pojavljuje u šest boja koje pokazuju retkost, ali i kvalitet samog oružja. Verujemo da ovo već znaš, ali ovo je redosled boja po jačini:

  • Siva
  • Zelena
  • Plava
  • Ljubičasta
  • Zlatna

5.  Ne zaboravi da gradiš

Fortnite nije samo obična razmena vatre u kojoj je cilj da eliminišeš što više igrača i ostaneš poslednji živ. U ovoj video-igri važnu ulogu igra i građenje građevina i zaštitnih barijera kako bi se lakše snašao ili pak sačuvao od ostalih igrača. Da li ti treba sklonište od oluje? Želiš da napraviš utočište na vrhu planine? Hoćeš da nadmudriš protivnike i spasiš se od njihovog napada? Sve to možeš postići građenjem.

Građenje u Fortnite-u je izvodljivo ako koristiš četiri strukture. Prva je zid pomoću kojeg možeš da se zagradiš od neprijatelja i izbegneš metke. Zatim je tu ravna podloga (pod) koju treba da iskoristiš kao platformu koja će te sačuvati od protivnika koji pucaju iznad tebe. Treća struktura su stepenice koje gradiš kada želiš da se popneš do određene lokacije. I poslednji je krov koji, zajedno sa zidovima, može da te sačuva od protivnika koji te napadaju sa određene visine.

Stoga, nemoj zanemariti građenje, već ga koristi kako bi ostao što duže u igri!

6.  Nauči kako da napreduješ

Ne možeš da napreduješ kao Fortnite igrač, ako stalno izbegavaš borbe. Zato je bitno da naučiš da se boriš. Ako si početnik, najbolje je da se uključiš u što više borbi kako bi napredovao. Iako je verovatno da ćeš biti eliminisan na početku, bar ćeš naučiti dosta od ostalih igrača. Savladaćeš različito oružje i njegove karakteristike, shvatićeš kako treba da se braniš i gradiš (a rekli smo da je to jako bitno u ovoj video-igri).

Što se tiče borbi, savetujemo ti da uvek budeš na platformi iznad svojih protivnika (u Fortnite-u se to zove high-ground). A kako bi to postigao i sačuvao se, moraš da, tako je, gradiš! Za to će ti biti potrebno što više materijala koje skupljaš u toku same igre. Stoga gledaj da nađeš drvo, cigle i metal i potrudi se da ih imaš bar neku stotinu pre no što se upustiš u borbu. Kada te neko iznenada napadne, ostaćeš u igri, ako brzo sagradiš par zidova. Ali zapamti da je jako bitno da odeš u visinu i budeš iznad protivnika, jer ćeš imati veće šanse da ih eliminišeš.

7.  Vodi računa o zdravlju

Kao u svakoj drugoj video-igri, i u Fortnite-u je zdravlje bitno. Zato treba da se fokusiraš na robu koja može da ti ga povrati i podari štit. Nju možeš naći kada otvaraš sanduke ili pretražuješ zalihe ubijenih protivnika. Ove predmete bi uvek trebalo da imaš u rezervi i iskoristiš ih kada god je to potrebno.

Ovo su predmeti i benefiti koje oni pružaju:

  • Bandages i Medkits: Oba predmeta vraćaju zdravlje.
  • Shield Potions i Small Shield Potions: Koristi ove napitke kako bi povratio štit.
  • Chug Jug: Iako je potrebno 15 sekundi kako bi se konzumirao, chug jug je važan za svakog igrača, jer može da povrati i zdravlje i štit.

Zato drži oči širom otvorene dok ideš mapom i daj sve od sebe kako bi uvek imao veliki broj ovih materijala pri ruci.

8.  Gledaj profesionalne igrače

Ovaj savet je posebno namenjen za početnike. Ako se po prvi put susrećeš sa Fortnite-om, najbolje bi bilo da pogledaš kako se profesionalni igrači snalaze u ovoj video-igri. Internet je preplavljen snimcima i strimovima u kojima gejmeri pokazuju svoje umeće.

Možeš ih naći na YouTube-u ili Twitch-u i puno toga naučiti od njih. Posebno obrati pažnju na to kako skupljaju materijale i kako se nose sa protivnicima. Gledaj ih u različitim situacijama. Na primer, šta urade kada neko puca na njih ili kako se brane od napada. Mnogo tehnika i korisnih poteza možeš naučiti gledajući najbolje igrače, zato se uključi u neki lajv strim i počni sa lekcijama!