I šta ćemo sad?

Prošli ste APR Scilu i Poresku Haribdu, odiseja „fali ti jedan papir“ je završena, dobili ste rešenje i sada ste vlasnik firme. Imate i kancelariju. Na stolu stoji računar i telefon, ali nemate gde da ih povežete. I, šta ćemo sad?

„OK, pogledaću šta se nudi. Čekaj, koja je razlika između gigabajta i megabita u sekundi? Šta je uopšte bajt? Treba li mi internet na mobilnom telefonu? Treba li mi web sajt? Konkurencija ima. Gde li rastu sajtovi?“

Šta je ono što je minimalno potrebno da biste mogli da se bavite svojim poslom?

I šta ćemo sad?
mts poslovni digitalni ekosistem

Gigabajti ili megabiti? Oba, naravno.

Ono što je minimalno potrebno da biste uopšte mogli da se nazovete firmom nalazi se u prvom sloju mts digitalnog ekosistemaMobilna telefonija i pristup internetu su nešto što se podrazumeva.

Priča se da je fiksna telefonija mrtva, ali neke studije pokazuju da klijenti više veruju firmama koje imaju i fiksni broj. Naravno, ako vam klijenti nisu milenijalci. Tada vam treba Viber i Whatsapp.

Znači, dobar internet na telefonu, dok ste u pokretu i internet sa WiFi-jem u kancelariji. Nekoliko gigabajta na telefonu i stotinak megabita u sekundi u kancelariji. Dobro, de… i taj fiksni za generaciju X.

Telefon ne zvoni?

Znaju li za vas? Gde ste i čime se bavite? Koji Vam je broj telefona?  

Ako nemate izgrađeno prisustvo na internetu, u velikom ste problemu. Šta je potrebno da budete vidljivi na internetu? Potreban vam je domen, internet adresa koja je samo vaša i koju ćete koristiti za internet stranicu i email adresu.

Domen je jeftin, plaća se na godišnjem nivou i nipošto nemojte propustiti da ga zakupite.

Da li vam treba internet sajt? Pitanje je, naravno retoričko. Ne morate krenuti sa web serverom, uzmite web hosting, dok ne porastete.

Možda mislite da je OK da se koristi Gmail ili Yahoo adresa. Iako je to potpuno prihvatljivo sa tehničke strane, postoje razlozi zbog kojih je bolje da ne štedite na mailu. Ovde ćete naći tri razloga, i to ona o kojima niste razmišljali. Uzmite i mail hosting, ni on nije skup.

Olakšali smo Vam, sva tri servisa smo spakovali u ePaket, uz dodatne pogodnosti.

Ako imate potrebu za serverom na kome će se „vrteti“ poslovni softver (magacin, računovodstvo, CRM), nema potrebe da nabavljate skup hardver i da pravite posebno okruženje za njega. Možete iskoristiti virtuelni server na mts klaudu. Uz sve zaštite i dnevni backup.

Zaštitite se

Kao što zaključavate vrata vaše firme kada se završi radno vreme, tako morate brinuti i o svom digitalnom poslovanju.

Antivirus na računarima se podrazumeva. Ali da li ste planirali da zaštitite svoj mobilni telefon? Recimo da imate poslovni telefon koji košte 1000€. Koliko Vam on zaista vredi? Da Vam neko ponudi 2000€ da mu predate telefon na licu mesta, da li biste ga predali? I ovo je retoričko pitanje. Na telefonu imate aplikaciju banke, pristup eUpravi i kvalifikovanom sertifikatu u klaudu, možda i neki poslovni softver. Svi mailovi i poslovni kontakti su u njemu. Zato ga zaštitite.

Slično je sa računarima. Šta će se desiti ako izgubite laptop ili Vam se pokvari hard disk? Imate li backup?

Sva ova rešenja (i još mnogo drugih) se nalaze u trećem sloju mts digitalnog ekosistema. Potražite ih na oblaci.rs.

I šta ćemo sad?

Da se bavite svojim poslom, mts je pokrio sve ostalo. Ali o tome nekom drugom prilikom.