Neopravdani izostanak

If your business is not on the Internet then your business will be out of business

Bill Gates
Otvoreni školski dnevnik - ilustracija za prisutnost na internetu

Danas je izostanak sa interneta u očima Vaših klijenata neopravdani izostanak. A ostvariti prisutnost na internetu nije teško, uz sve pogodnosti i olakšanja koja nude moderne tehnologije.

Bil Gejts je ovo rekao prilično davno za prisutnost na internetu, od tada je vreme (a bogami i Kovid 19) pokazalo koliko je ova izjava tačna.

Šta je uopšte potrebno za prisutnost na internetu?

Najosnovnija stvar je domen. Domen je Vaša adresa na internetu.  Domen je ono što ide iza www. u adresi web sajta i iza @ u email adresi.

Kad ste odabrali domen, osnovno je imati web sajt. Tu je potrebno znati nekoga ko može da Vam uradi malo ozbiljniji sajt, ali i za sajt sa osnovnim informacijama postoji rešenje.

E-mail je uvek nekako bio Pepeljuga kada je u pitanju poslovanje. Gmail je obavljao sasvim dovoljan posao, ali ćemo proći i kroz to kasnije.

Dakle…

…Domen

Domen je vaša adresa na internetu. Za razliku od adrese u kojoj se nalazi vaša firma, ovu možete birati po želji, pa je birajte mudro. Osnovna pravila prilikom biranja domena su:

  • Ako Vam je tržište u Srbiji birajte .rs domen. Ako je sajt namenjen inostranstvu, onda birajte međunarodni .com. Google će vas prikazivati na višoj poziciji ako neko pretražuje iz Srbije a vi imate .rs domen, jer smatra da je domen nacionalni i orijentisan korisnicima iz Srbije
  • Domen mora biti vezan za vaš identitet, tj. da sadrži ime firme.
  • Domen bi trebalo da bude što kraći, jer domen vodoinstalater-odgusujemo-kanalizaciju-i-radimo-sve-vrste-hitnih-popravki.rs je validan domen, ali ne i najsrećnije izabran.
  • Proverite da li je domen uopšte slobodan

Brigu o domenima vodi Nacionalni registar internet domena Srbije (RNDIS) i on čuva podatke o svim nacionalnim domenima i koordiniše rad tzv. Registrara, tj. firmi kod kojih možete registrovati domen. Mts je jedan od registrara, i možete zakupiti domen kod nas na platformi Oblaci, bilo samostalno, bilo kao deo ICT paketa. U ICT paketu se nalazi i…

…Web hosting

Ovo jeste malo komplikovanije, ali nije ni to tako strašno kako se čini. Prvo da vidimo šta vam treba za web sajt (pored ideje i dobre volje).

Potreban vam je prostor na internetu na koji ćete postaviti svoj sajt. Postoje dva rešenja:

  • Deljeni web hosting – idealan za mala preduzeća. Sajt se nalazi na ogromnom serveru kod tzv. hosting provajdera. Hosting provajder brine o svemu tehničkom. Brine o zaštiti, održavanju, unapređenjima i rezervnim kopijama. Vaše je da na toj infrastrukturi postavite web prezentaciju.
  • Namenski web server – koriste firme koje imaju velike prezentacije, mobilne aplikacije koje zahtevaju podatke u pozadini, prezentacije koje zahtevaju povezivanje sa internim sistemima (magacini, eShop…). Nećemo se fokusirati u ovom tekstu na ovo, jer ako čitate ovaj tekst 99% šanse je da vam treba deljeni hosting.

mts nudi deljeni web hosting na PLESK platformi (jedna od dve najpopularnije, druga je cPanel). Kada odaberete količinu prostora za Vašu prezentaciju, potrebno je pronaći nekoga ko će vam prezentaciju i napraviti. Međutim PLESK nudi i opciju tzv. „Page builder-a“. Page bulider je jednostavan alat koji u sebi ima već napravljene gotove stranice (tzv. template), gde je potrebno samo da se unese pokoja slika i tekst, kao da pišete tekst u Wordu. Svakako, ako želite prilagođen web sajt, potrebno je da imate nekoga ko će Vam ga uraditi, a PLESK nudi instalacije najpopularnijih platformi da kreiranje sajtova (WordPress, Joomla itd.). Prilikom aktivacije web hostinga, jedan od parametara je i domen, tako da o postupku povezivanja domena i prezentacije brine mts. Slično je i za…

…e-mail

Iako besplatni mail provajderi svakako mogu da ponude dovoljno za vaše poslovanje, potrebno je razmotriti i posedovanje mail naloga na sopstvenom domenu (koji već svakako imate). Pored toga što sama mail adresa izgleda profesionalnije, postoje i sigurnosni razlozi zašto treba izbegavati besplatne email adrese.

Kao i kod web hostinga, imamo dva rešenja:

mts nudi mail hosting kroz sopstveni servis BizMail, ali i kroz određene pakete Microsoft 365 rešenja. U oba slučaja, brinemo o prostoru, povezivanju domena i zaštiti, a vaše je da se posvetite svom poslovanju.

Nije teško imati prisutnost na internetu, zar ne?

I da bi bilo još jednostavnije, sve smo spakovali u jedan ICT paket, gde možete kroz jedan servis da u potpunosti budete prisutni na internetu, uz dodatne pogodnosti i popuste. Jer, neopravdano odsutan može biti samo Žan Klod Van Dam.