Upotreba ličnih podataka na internetu

Sve veći broj ljudi koristi internet u svrhu pretrage informacija, kupovine proizvoda i usluga, društvenih mreža i drugih aktivnosti. Međutim, korišćenje interneta podrazumeva i deljenje ličnih podataka koji se prikupljaju na različitim veb-stranicama i aplikacijama.

Lični podaci su informacije koje mogu „identifikovati“ pojedinca, kao što su ime, adresa, e-mail adresa, broj telefona i druge informacije koje se obično traže pri registraciji na veb-stranicama. Međutim, postoje i druge vrste ličnih podataka koje veb-stranice i aplikacije mogu prikupiti, kao što su podaci o lokaciji, IP adresa, kolačići i podaci o aktivnostima na internetu.

Istraživanja koja je sproveo URL Genius pokazuju da YouTube i TikTok prednjače u praćenju ličnih podataka korisnika više od bilo koje druge aplikacije društvenih medija. Ukoliko posmatramo detaljniju analizu, YouTube prikuplja lične podatke za sopstvene potrebe, a sve s ciljem praćenja istorije pretraživanja i lokacije, zbog komercijalizacije i nuđenja određenih oglasa.

TikTok većinom prikuplja korisničke podatke u svrhu prodaje trećoj strani, kao npr. prodaje kompanijama za trgovinu podacima, oglašivačima i slično.

Prilikom navedenog istraživanja, korišćena je Apple iOS alatka – Record App Activity s ciljem brojanja različitih domena, koje prati aktivnosti korisnika i to u deset različitih aplikacija, prilikom jedne posete, pre nego što se korisnik prijavi na svoj nalog.

Društvene aplikacije koje su bile predmet analize su: YouTube, TikTok, LinkedIn, Instagram, Twitter, Telegram, Messenger, WhatsApp, Facebook i Snapchat.

YouTube i TikTok uzimaju (14) mrežnih kontakata za prikupljanje podataka, a prosečna vrednost ostalih analiziranih društvenih medija je (6) mrežnih kontakata.

Između ostalog, ova analiza je obuhvatila 10 aplikacija i u kategoriji „Posao“, uključujući Quickbooks, Zoom, Microsoft Teams, Slack i Salesforce. Ove aplikacije u proseku beleže (9) kontakata za prikupljanje podataka. Quickbook beleži najveći broj ostvarenih kontakata (24) u vezi s prikupljanjem podataka.

Što se tiče rubrike „Zabava“, u istom broju analiziranih aplikacija, uključujući Hulu, Disney+, Netflix, Ticketmaster i HBO Max, u prosjeku beleže do (20) mrežnih kontakata. Hulu je napravio najveći broj veza (31), a Netflix je napravio najmanji (9) za prikupljanje naših podataka.

Društvene mreže su posebno osetljive u prikupljanju ličnih podataka, jer korisnici dele mnogo informacija o sebi na svojim profilima. Ove stranice mogu koristiti ove podatke kako bi ciljale korisnike reklamama, analizirale trendove i ponašanje korisnika i kako bi poboljšale funkcije i usluge koje nude. Onlajn prodavnice prikupljaju lične podatke kako bi obradile narudžbe i dostavile proizvode korisnicima.

Pravilno korištenje interneta zahteva pažnju i svesnost kako biste zaštitili svoje lične podatke i osigurali siguran onlajn doživljaj.

Saveti u vezi sa bezbjednošću na internetu:

 • Jaka lozinka: koristite složene lozinke koje kombinuju brojeve, slova i simbole.
 • Dvofaktorska autentikacija: aktivirajte ovu opciju za dodatni sloj sigurnosti.
 • Podešavanja privatnosti: pregledajte i prilagodite postavke privatnosti na društvenim mrežama.
 • Selektivno deljenje: pažljivo birajte informacije koje ćete podeliti onlajn.
 • Kolačići: redovno brišite kolačiće kako bi se smanjilo praćenje aktivnosti.
 • VPN: koristite virtuelnu privatnu mrežu za anonimno surfovanje.
 • Proverite URL: pazite na lažne veb-stranice koje pokušavaju prikupiti vaše podatke.
 • E-mail oprez: ne otvarajte sumnjive linkove ili priloge u mail-ovima.
 • Onlajn kupovina: kupujte samo na pouzdanim veb-stranicama sa sigurnim plaćanjem.
 • Ažuriranje softvera: redovno ažurirajte operativne sisteme i aplikacije radi zakrpa sigurnosnih rupa.
 • Digitalna pismenost: naučite kako prepoznati lažne vesti i phishing napade.
 • Oflajn sigurnost: ne delite osetljive informacije preko javnih Wi-Fi mreža.
 • Pravila aplikacija: proučite politiku privatnosti aplikacija koje koristite.
 • E-mail sigurnost: koristite enkripciju za osetljive mail-ove.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba