Tehnološke inovacije u industriji igara

Šta to u video-igre donose virtuelni svemir, AI, AR ili kriptovalute?

NFT igre, naslovi koji takođe predstavljaju eklektičnu mješavinu stilova i žanrova, su tu da ostanu. Ove igre razlikuju se od uobičajenih, jer ih većina ima interno mjesto za kupovinu i prodaju predmeta na blokčejnu, ali se njima može trgovati i na najboljim NFT tržištima van same igre.

Industrija igara već neko vrijeme je vodeća u medijskim vodama. Nezaustavljivo raste, a na uspjehu koji ostvaruje iz godine u godinu mogu joj „pozavidjeti“ i filmska, i muzička, i književna industrija, od kojih je zajedno unosnija. Kažu, naime, da je industrija igara i zabave veća i od Holivuda i da joj trenutno parirati može samo televizijska industrija (uglavnom zbog velikih prihoda od oglašavanja).

Odavno je jasno da video-igre ne privlače samo klince i/ili štrebere, već da ih vole sve generacije. Uz to, najaktivniji igrači su zaposleni u dvadesetim i tridesetim godinama, dakle, potrošački najpoželjnija demografska grupa.

To znači da ovdje imamo sve – igre, zabavu, potrošače, ponudu i potražnju te konstantni rast. To, takođe, znači da uspjeh o kojem govorimo nije došao sam od sebe, a što je važnije nije se sam od sebe ni uvećavao. I svijet igre i zabave (možda čak i više od drugih) neumorno mora da prati trendove, prihvata ih i unapređuje.

No, koje su to tehnološke inovacije koje su posljednjih godina najprisutnije u industriji igara i zabave? Ovo su svakako neke od najvažnijih:

Virtuelni svemir

Ideja metaverzuma (metasvemira) naprosto je eksplodirala prošle godine. Svi govore o njemu, a velike kompanije se takmiče ko će ga što efikasnije primijeniti u poslovanju. Ništa drugačije nije ni u gejming sferi.

Ovaj koncept ipak nije nešto apsolutno novo – potiče, naime, iz romana naučne fantastike „Snow Crash“, Nila Stivensona, i predstavlja virtuelni svijet gdje korisnici mogu da žive u stvarnom vremenu. U svijetu igre i zabave, metaverzum ujedinjuje sve univerzume u jednom virtuelnom prostoru.

Zarada u kriptovalutama

„Cat Gardens“, „Bum Bitcoin“, „Gramfree“, „Summa Summarum“… samo su neke od igara koje objedinjuju zabavu i mogućnost zarade u kriptovalutama. Ove igre su mahom osmišljene kao aplikacije za pametne uređaje pomoću kojih igrači mogu ostvariti zaradu u konkretnoj kriptovaluti.

Vještačka inteligencija

Skoro da više nema izazova ili problema s kojima se čovjek nije uhvatio ukoštac koristeći – vještačku inteligenciju (Artificial Intelligence – AI). Pa, znate i sami, posljednjih mjeseci često ste mogli naići na tekstove o tome kako je AI riješila neki problem, kreirala nečiji lik, uradila ovo ili ono…

Njena upotreba u poslovnim procesima raste prosječno 25% godišnje. U gejming sektoru se, kao uostalom i u mnogim drugim, mahom koristi kako bi donijela revoluciju u samim korisničkim procesima i iskustvima, ali i za intenzivniju interakciju u lancu proizvođač – krajnji potrošač.

Proširena realnost

Upravo je proširena relanost (Augmented reality – AR) igre učinila još zabavnijima. Zahvaljujući njoj, igračima je dostupan pregled okruženja od 360 stepeni.

Međutim, AR nije do sada značajnije uticao na ekosistem video-igara, s obzirom na to da kvalitet mnogih dostupnih uređaji još ne može zadovoljiti više nego zahtjevne korisnike, odnosno njihove „igračke“ standarde.

Sa druge strane, većinu igrača pokreću uvjerljivost i samo druženje, pa nema sumnje da će AR biti sve naprednija i prisutnija u gejmerskim vodama.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba