Bezbednost dece na internetu

Zlatno pravilo: Edukujmo prvo sebe da bismo edukovali decu!

Što pre sa decom započnemo razgovor o bezbednosti na internetu, to će rezultati kroz odrastanje biti uspešniji.

Internet je u 21. veku postao suštinski neophodan faktor za funkcionisanje društva. On je odličan alat za učenje i zabavu, ali kao i sve druge stvari na svetu, može da se zloupotrebi i tako nanese ozbiljnu štetu, kako odraslima, tako i deci. Roditelji sve češće govore o negativnom uticaju interneta na psihičko, emocionalno i fizičko zdravlje dece i ukazuju kako sati provedeni na ovom mediju odvlače decu od aktivnosti i njihovih obaveza u stvarnom svetu. Generacija Z svoje slobodno vreme češće provodi onlajn, a „stvarnu“ komunikaciju sve više zamjenjuje virtuelnom.

Da biste osigurali bezbjedan prostor na mreži, nudimo vam pet savjeta za onlajn zaštitu najmlađih:

1. Edukujte prvo sebe

Pre samog podučavanja dece o bezbednosti na internetu, potrebno je edukovati se i dodatno se informisati. Postoji mnogo opasnosti povezanih sa internetom kojima su deca svakodnevno izložena. Bez potpune slike o izazovima koji su prisutni u digitalnom svetu, teško je zaštititi one najranjivije, odnosno decu.

Najveći neprijatelji na internetu definitivno su osobe koje deca ne poznaju. Dečija naivna priroda može biti osnova za niz negativnih posledica, lični podaci poput korisničkog imena, lozinke, broja bankovnog računa ili mesta boravka deteta mogu biti ugroženi i narušiti njegovu sigurnost.

Brzi razvoj digitalne kulture revolucionarno je unapredio način na koji komuniciramo, povezujemo se i na koji se izražavamo. Iako je ova digitalna međusobna povezanost donela brojne prednosti, ona je, prevazilazeći fizičke granice, takođe obezbedila prostor za okrutnost i zlostavljanje.

Za razliku od tradicionalnog nasilja, koje je karakteristično za škole i lokalne zajednice, elektronsko nasilje proširuje svoj domet u virtuelni prostor, pojačavajući svoj uticaj na žrtve.

Edukacija omogućava roditeljima, starateljima, ali i obrazovnom kadru da ličnim primerom ukažu deci na siguran način upotrebe interneta.

Pažljivo delite podatke

U doba kada informacije imaju ogromnu vrednost, od suštinske je važnosti da vodimo računa o podacima koje delimo na mreži. Selektivnim odabirom informacija koje otkrivamo na internetu, možemo značajno smanjiti šanse za kršenje privatnosti. Zapamtite, svaki deljeni podatak doprinosi vašem digitalnom identitetu. Digitalni identitet se odnosi na informacije, podatke i tragove koje pojedinac ili organizacija ostavljaju na internetu i digitalnim platformama. To je virtuelna reprezentacija identiteta u digitalnom svetu.

Učvrstite svoju lozinku

Jedan od najjednostavnijih, ali najefikasnijih načina da ojačate svoju bezbednost na mreži je kreiranje jakih, jedinstvenih lozinki. Izbegavajte predvidive kombinacije i odlučite se za lozinku koja uključuje mešavinu velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova. Na taj način značajno smanjujete rizik od kršenja podataka i krađe identiteta. Zajedno sa detetom odaberite jaku lozinku koja je jedinstvena. Naglasite važnost da se lozinka ne bazira na lako dostupnim informacijama poput imena ili datuma rođenja. Umesto da samo postavite lozinku detetu, uključite ga u proces kako bi se osećalo odgovornim i naučilo važnost sigurnosti. Važno je naučiti dete kako da sigurno pohrani svoju lozinku i da je ne sme deliti sa drugima.

Upravljajte postavkama društvenih medija

Platforme društvenih medija igraju značajnu ulogu u našim digitalnim životima, nudeći mogućnosti za povezivanje i samoizražavanje. Međutim, ključno je da preuzmete kontrolu nad svojim digitalnim identitetom tako što ćete upravljati podešavanjima naloga. Uverite se da vaša podešavanja privatnosti ograničavaju vidljivost vaših ličnih podataka samo na one kojima verujete. Redovno pregledajte i ažurirajte svoja podešavanja da biste se prilagodili razvoju politike privatnosti i zadržali kontrolu nad tim ko može da pristupi vašem profilu i objavama. Tako što ćete primeniti ove savete, pokazaćete detetu na sopstvenom primeru najbezbjedniji način korišćenja društvenih mreža. U komunikaciji sa detetom važno je objasniti da javni društveni nalog može dovesti do niza nepovoljnih okolnosti koje mogu ugroziti njegovu bezbednost.

Roditeljski nadzor

Kao odgovorni digitalni građani, od suštinskog je značaja da ostanemo u toku sa onlajn iskustvima naše dece. Upoznavanjem sa sadržajem kojim se bave, možemo aktivno učestvovati u njihovom digitalnom životu i ponuditi smernice kada je to potrebno. Ovakav pristup omogućava otvorenu komunikaciju i pruža priliku za edukaciju o bezbednosti na mreži.

2. Koristite pozitivan pristup zasnovan na osnaživanju

Iako digitalni svet može biti opasan, ne mora da bude i zastrašujući. Negativan prikaz interneta nije sjajan pristup za osiguravanje bezbjednosti dece. Iako ne smemo izbegavati činjenicu da opasnosti na internetu postoje, način na koji ukazujemo na te opasnosti ne treba da bude zastrašujući. Umjesto toga, fokusirajte se na edukovanje dece o potencijalnim opasnostima na internetu i koracima koji vode do njihove sigurnosti.

Stalnom edukacijom deci pružamo šansu da postanu svesna potencijalnih pretnji te da sama preduzmu potrebne mere zaštite. Takođe, nemojte pretpostavljati šta djeca znaju o bezbednosti na mreži, umesto toga razgovarajte sa decom i tako pomozite da bolje razumeju digitalni svet.

Ova vrsta proaktivnog pristupa može pomoći u izgradnji povjerenja između deteta i odrasle osobe. Diskusija o internet bezbednosti zahteva više od jednosmernog razgovora – obe strane moraju biti svesne opasnosti, ali i odgovornosti koje internet donosi.

3. Osigurajte bezbedno okruženje

Čak i ako koristite pristup zasnovan na osnaživanju, i dalje je verovatno da će dete napraviti grešku i tako ugroziti svoju, ali i tuđu bezbednost. U slučaju ovog scenarija potrebno je biti osoba u kojoj dete vidi sigurnost, kako bi vam se obratilo za pomoć. Pored ukazivanja na opasnosti onlajn aktivnosti, uverite ih da ćete biti tu za njih ako se nađu u nezgodnoj situaciji.

Povremeno proveravajte ponašanje deteta na mreži i držite se postavljenih pravila pri korišćenju interneta, ali takođe budite spremni da razgovarate o promenama i kompromisima koji dolaze sa odrastanjem.

4. Investirajte u alate za digitalnu bezbednost

Podučavanje dece o digitalnoj bezbednosti je važno, ali takođe je korisno postaviti zaštitne sisteme ili uložiti u alate za bezbednost na mreži. U današnjem digitalnom dobu, gde su deca sve više izložena raznim opasnostima na internetu, dodatni nivo bezbednosti onlajn prisustva postaje neophodan. Srećom, postoje mnogi bezbednosni alati i mere koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoju decu od potencijalnih pretnji.

Jedan od prvih koraka koje možete preduzeti je instalacija antivirusnog softvera na uređajima koje vaša deca koriste. Ovi programi pružaju zaštitu od zlonamernog softvera, hakera i drugih sajber napada. Redovno ažuriranje antivirusnog softvera i skeniranje uređaja mogu pomoći u otkrivanju i uklanjanju potencijalnih prijetnji.

VPN (Virtual Private Network) je još jedan koristan alat za bezbednost na mreži. VPN šifrira podatke i omogućava sigurnu komunikaciju između uređaja i internet mreže. Korišćenje VPN-a može pomoći u zaštiti privatnosti vaše dece, osiguravajući im anonimnost i sprečavanje neovlašćenog pristupa njihovim ličnim podacima.

Blokatori sadržaja su još jedan koristan alat za bezbednost na mreži. Oni blokiraju pristup neprikladnom ili neželjenom sadržaju na internetu. Možete koristiti razne softvere i aplikacije za blokiranje određenih kategorija veb-stranica, što je posebno korisno za mlađu decu koja još nisu svesna neprikladnih sadržaja.

Anonimni veb-pretraživači takođe mogu pomoći u zaštiti privatnosti i bezbednosti na mreži. Ovi pretraživači skrivaju IP adresu i šifriraju podatke, čineći teškim praćenje ili prikupljanje podataka o korisniku.

5. Učite rečnik digitalne bezbjednosti

Ako podučavate decu o digitalnoj bezbednosti, potrebno je da koristite rečnik koji je prilagođen životu u digitalnom okruženju. Iako djeca možda ne razumeju kako se svi ovi pojmovi odmah uklapaju, važno je razgovarati o njima.

Za početak, naučite pojmove digitalne bezbednosti kao što su:

  • Digitalni kriminal – onlajn ilegalne aktivnosti
  • Digitalni otisak – podaci iz istorije onlajn aktivnosti koji se mogu pratiti, nadgledati i čuvati
  • Šifrovanje – kodni sistem koji se koristi za zaštitu informacija tokom korišćenja mreže
  • Zaštitni zid – sistem dizajniran da spreči neovlašćeni pristup
  • Haker – osoba koja provaljuje računarsku mrežu
  • Internet – svetski sistem računarskih mreža
  • Internet provajder – kompanija koja pruža internet usluge
  • IP adresa – identifikacioni broj koji je dodeljen svakom elektronskom uređaju
  • Modem – uređaj koji omogućava pristup internetu
  • Ruter – mrežni uređaj u obliku male kutije koji povezuje sve elektronske uređaje na jednom mestu i omogućava im da se pridruže istoj mreži
  • Virus – vrsta zlonamjernog softvera koji može da ošteti i uništi mrežne sisteme

Digitalni svet će nastaviti da se razvija, a njegova uloga u životu naše dece će postajati sve bitnija. Bilo da koriste internet za pomoć pri učenju ili za zabavu, veoma je bitno da ih edukujemo na vreme.

Edukovanjem sebe, čineći da proces učenja bude zanimljiv, i pružanjem konkretnih informacija, osiguravamo, kako digitalnu, tako i društvenu sigurnost.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba