HADO – sport u proširenoj stvarnosti

HADO je futuristički sport koji objedinjuje gejmersku strategiju i fizičku spremnost. Globalno je sve popularniji kao međunarodni sport u proširenoj stvarnosti, gdje takmičari pomoću specijalne opreme (pametni telefon koji je montiran u specijalni nosač koji se stavlja preko očiju) kombinuju popularnu igru na otvorenom poznatu kao graničar (između dve vatre) i video-igre ispaljujući energetske kugle i štitove u želji da osvoje što veće količine bodova.

Ova neobična interaktivna igra nastala je kombinovanjem pokreta po uzoru na one iz Street Fight-a. Nova era i razvoj tehnologije donijeli su brojne novitete koji sve više brišu granicu između stvarnog i virtuelnog. HADO je fantaziju o izvođenju pokreta hadouken pretvorio u mešavinu video-igre i sporta. Tako danas pomoću specijalne opreme igrači naprednom tehnologijom ispaljuju energetske kugle i brane se štitovima kako bi osvojili što veću količinu bodova.

Kako to izgleda?

HADO je kombinacija senzora pokreta, pametnog telefona, AR (Augmented Reality) tehnologije i sporta koji daju potpuno novu dimenziju svetu igara, dopuštajući korisnicima da pucaju energetskim kuglicama, podignu štitove i bore se sa čudovištima. Igrači imaju smartfon montiran u specijalni nosač koji se nalazi preko očiju, dok se za ispaljivanje kugli i dizanje štitova koristi telefon pričvršćen za ručni zglob. Za sam proces navikavanja na korišćenje ovakve vrste tehnologije potrebno je neko vreme. Međutim, kada igrač oseti potpunu kontrolu, jednostavnost igre dolazi do punog izražaja.

Tako, koristeći štitove i veće prepreke, možete potpuno da odbranite vaše saigrače. Međutim, potrebno je da budete oprezni, jer štit svakim udarcem postaje slabiji i zahteva punjenje. U pitanju je igra sa mnogo savijanja i izbegavanja pa traži brze reflekse i koordinaciju kako biste pobegli od brzih energetskih kuglica. Tim s najvećim rezultatom unutar vremenskog ograničenja pobeđuje. Igrači takođe mogu oblikovati vlastite borbene strategije korišćenjem funkcije podešavanja trake za ruku u igri, kao što je promena brzine energetske lopte ili zaštitnih moći.

Igra HADO nagradiće igrače koji se konstantno kreću kako bi izbegli udarac ili pogodak kao u dodgeball-u.

Ako stojite mirno, nedostatak pokreta neće nagraditi vaš tim bodovima. Trening za HADO može se izvoditi na AR igralištu za dodgeball, ali se takođe može obaviti korišćenjem VR igara kao što je „Sparc“ za vežbanje koordinacije ruke i oka i brze reakcije blokiranja.

Za koga je?

HADO je odmah prikupio brojne simpatije, jer spaja koncept proširene stvarnosti i takmičarskog sporta. Može da se posmatra kao sportska aktivnost prilagođena svim uzrastima. Idealan je za team building kada se zaposleni žele odmoriti od rada u kancelariji, ali i razdrmati od predugog sedenja za računarima.

Postoje svetski turniri kada je ova igra u pitanju. HADO evropski kup 2021. u tematskom parku ISFANBUL doneo je žestoke tehno-sportske bitke između 100 igrača iz 11 nacija. Timovi iz Turske, Grčke, Kipra, Češke, Slovačke, Austrije, Holandije, Francuske, Španije i Velike Britanije pokazali su žestoku HADO konkurenciju u sportu koji se stalno razvija.

Gde je dostupan?

HADO dolazi iz Japana pa je veoma raširen i dobro prihvaćen na širem području Azije. Trenutno postoji i u Hrvatskoj, ali bi, sudeći po dobrim reakcijama igrača, mogao da zaživi i na širem regionalnom području.

Najveća prepreka je 5G tehnologija, koja omogućava bolje specifikacije igre, a koja još nije dovoljno zastupljena. Virtuelno okruženje bi se moglo postaviti i u sobi ili na otvorenom prostoru kada bi se stvorili uslovi za to.

Takođe, postavljaju se pitanja da li kratkovide ili dalekovide osobe mogu igrati. Naime, nikakav problem ne predstavlja da ispod nosača nosite naočare ili kontaktna sočiva.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba

.