„STAR WARS“ i tehnologije danas

Nažalost, moć bioničke ruke poput one iz „Star Wars“-a potrebna je mnogim ljudima širom sveta, a na sreću, takva ruka i postoji.

Mnoge stvari koje smo poslednjih decenija gledali u naučnofantastičnim filmovima i koje su se činile potpuno nerealnim postale su deo našeg života.

Vesti o humanoidnim robotima, letećim automobilima, vozovima koji, zahvaljujući magnetnoj sili, lebde iznad tla sada zvuče sasvim normalno, pogotovo mladima, koji odrastaju okruženi raznim tehnološkim čudima i informacijama o njima.

Generacije koje je američka franšiza „Star Wars“ pre tridesetak godina držala prikovanim za tada zaista male TV ekrane ne mogu da ne primete da mnoge tehnologije viđene u tom filmskom serijalu tada, ali i godinama kasnije, poput laserskih mačeva, robota i droida, sada zaista postoje ili su u fazi razvoja. Ovo su neke od njih:

Laserski mačevi

Za omiljeno oružje Džedaja znaju čak i deca i njima su ovi mačevi verovatno i najdraži. Ipak, njihove stvarne verzije nisu samo bezopasne igračke. Ekipa koja stoji iza YouTube kanala Hacksmith stvorila je zaista opasne laserske mačeve, vrlo slične onima iz „Star Wars“-a. Godine 2018. izradili su prvi energetski mač na svetu zasnovan na plazmi, koji se uvlači, sa „oštricom“ od 2.200 stepeni Celzijusa, i koji može da seče titanijum.

Bioničke ruke

Nažalost, moć bioničke ruke potrebna je mnogim ljudima širom sveta, a na sreću, tehnologija je toliko razvijena da takva ruka i postoji. Naime, funkcionalne protetske ruke povezane sa nervnim završecima, koje mogu da hvataju, stisnu pesnicu, štipaju i čak podižu palac, danas se uspešno proizvode i koriste ih mnoga deca, ali i odrasli. Neke su zaista inspirisane „Ratovima zvezda“.

Jedna od mogućnosti koje smo mogli videti u „Star Wars“-u, a koju, nadamo se, čovečanstvo još nije počelo da primjenjuje je kloniranje ljudi. Prvi put je pomenuto u prvom filmu franšize iz 1977. godine.  Bionics prodaje Hero Arm za odrasle i decu od osam i više godina, koja je dostupna u više od 50 stilova, među kojima je i „Star Wars“.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba