Tetovaža – kao smartfon

Uz estetsku dimenziju, digitalna tetovaža ima i zdravstvenu funkciju

Sve bliže je dan kada će tetovaža stati rame uz rame s pametnim telefonom.  Znamo, možda vam zvuči neverovatno ili prosto ne možete poverovati da je tako nešto moguće, a pitate se i čemu takav razvoj događaja?!

Digitalna tetovaža odnosi se na nanošenje minijaturnih elektronskih uređaja na kožu čoveka. Privremena je i lako se može skinuti, odnosno oprati. Opremljena je elektronikom, kao što je senzor ili NFC (Near Field Communication) čip, odnosno bežičnom tehnologijom koja radi na malim udaljenostima. Njen osnovni dizajn je mala grafička slika sa NFC čipom, često je metalna i ima antenu. Čip ima malo memorije koja je korisnicima dostupna putem aplikacije za smrtfone i koja se koristi u različite svrhe.

Jedna od njih je pohranjivanje informacija o zdravstvenom stanju osobe koja nosi digitalnu tetovažu. Korak dalje je da će na osnovu tako dobijenih zdravstvenih informacija biti moguće raditi na sprečavanju i kontroli nekih zaraza, a još veći iskorak odnosi se na poboljšanje performansi u trenažnom procesu sportista.

Upravo jednu takvu digitalnu tetovažu proizvela je kompanija Chaotic Moon, a u pitanju je biotehnološka sprava koja će pomoću specijalnog mastila koji provodi struju sakupljati i analizirati informacije iz ljudskog tela.

Uopšte govoriti o ovakvim tetovažama je postalo moguće s razvojem naprednih tehnologija 3D štampe, fleksibilne elektronike i materijala. Za samo nanošenje koristi se nekoliko tehnika. Jedna od njih realizuje se pomoću zlatnih nanošipki, za drugi način se koristi grafen, dok treća opcija podrazumeva upotrebu raznih polimera sa gumenom podlogom. Uz sam čip, nanosi se i tanki sloj zaštitnog spreja, što doprinosi boljem vezivanju za kožu, ali i većoj zaštiti od spoljnih uticaja. Sam uređaj dovoljno je fleksibilan da ga korisnik ne oseti dok pomera ruku, jer se zajedno s kožom savija i rasteže.

Još jedan od načina upotrebe digitalne tetovaže je onaj za potrebe otključavanja telefona, a u pitanju je patent koji potpisuje Motorola. Samim tim, ona radi jedino s njihovim Moto X smartfonom, a korisnicima je dostupna kupovinom pakovanja u kojem se nalazi deset tetovaža.

Ovde se radi o tetovaži veličine novčića, koja je dizajnirana tako da se stapa s kožom i na eksterne uslove (znoj, tuširanje, nošenje garderobe…) otporna je nekih pet dana. Nakon što je implementirate na kožu, a u kompaniji Motorola predlažu da je zalepite na unutrašnju stranu podlaktice, neka dva centimetra od zgloba šake, za korišćenje vam je potrebno još samo da preuzmete aplikaciju za telefon.

I za kraj, tu je, naravno, pitanje koliko će vas koštati jedno ovakvo zadovoljstvo. Pa, upućeni navode da tu nema neke drastične razlike u odnosu na standardne tetovaže, s tim da digitalna i dalje ostaje privremeno rješenje i to takvo da je estetika u ovom slučaju ipak manje važna.

Epidermalna elektronika

Rezultat projekta koji je pre desetak godina pokrenuo profesor Džon Rodžers sa Univerziteta Ilinois je epidermalna elektronika. On je, naime, napravio uređaj koji je snimao i slao elektrofiziološke vrednosti za potrebe medicinskih pregleda. Njegovo funkcionisanje zasniva se na elektronici, ultratankim elektrodama, senzorima, komunikacionom sistemu i bežičnom napajanju.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba