Najbolje aplikacije za povezivanje sa porodicom i prijateljima

Globalna pandemija koronavirusa onemogućila nas je u sprovođenju mnogih planova, ali svakodnevni kontakt sa najbližima, na sreću, nije jedan od njih. Zahvaljujući velikom broju aplikacija koje se mogu pronaći širom interneta možete razgovarati sa kim god želite, bez ikakvog limita, a mi vam u nastavku predstavljamo najbolje aplikacije koje će vam u tome pomoći.

WhatsApp

Sa oko dve milijarde korisnika samo u 2020. godini, Votsap (WhatsApp) je ubedljivo najpopularnija aplikacija za dopisivanje na svetu. Otkako se 2014. našla u vlasništvu kompanije Fejsbuk, ona nastavlja da okuplja sve više korisnika, a razlog za to je i prilično jednostavan interfejs koji omogućava lako snalaženje u okviru aplikacije.

Osim tekstualnih poruka, možete slati i fotografije, kratke audio i video zapise, imati video poziv sa svojim prijateljima, a garantovana vam je i kriptovana komunikacija koja omogućava bezbednu razmenu informacija. Osim toga, sa svojim prijateljima možete organizovati i grupni čet koji je trenutno limitiran na osam kontakata, ali iz kompanije Fejsbuk najavljuju da će taj broj ići i do 50.

Ovu aplikaciju, kao i sve ostale navedene u tekstu, jednostavno možete instalirati na svoj pametni telefon sa Google Play prodavnice, ako ste korisnik Androida ili sa App Store prodavnice, ukoliko koristite iPhone.

Facebook Messenger

Iako Fejsbuk u Srbiji iz godine u godinu beleži pad broja korisnika, to je i dalje najpopularnija društvena mreža u našoj državi, te postoji ogromna mogućnost  da osobe iz vašeg okruženja imaju instaliranu aplikaciju Fejsbuk mesindžer (Messenger).

Ona vam nudi mogućnost da brzo i lako kontaktirate svoje prijatelje na ovoj društvenoj mreži, na isti način kao i putem Votsapa – putem tekstualnih, audio i video poruka, gifova i video poziva, a takođe je dostupna i za Android i iPhone korisnike.

Zoom

Ova aplikacija svetlo dana ugledala je prošle godine, a čini se da je aktuelna globalna pandemija itekako doprinela njenoj popularnosti. Zum (Zoom) je prvenstveno namenjen video pozivima, a svojim korisnicima nudi i opciju održavanja online događaja kao što su vebinari, deljenja svog ekrana sa drugim korisnicama i pisanje poruka, pa je vrlo popularan u poslovnim krugovima i za održavanje sastanaka. Ipak, Zum se može koristiti i za video poziv sa prijateljima i u toj verziji je potpuno besplatan za korišćenje, a jedino što vam je potrebno je stabilna internet mobilna veza – kao i za ostale aplikacije.

Microsoft Teams

Ako ste, pak, u potrazi za alatom putem kojeg se možete čuti sa svojim kolegama, Microsoft Teams  je pravi izbor! Ova aplikacija prvenstveno je namenjena poslovnim korisnicima, a njen cilj je da olakša saradnju „na daljinu“. Zahvaljujući njoj možete održati onlajn video sastanak za čak 250 ljudi, a putem opcije chat možete se dopisivati sa svakim od kolega pojedinačno.

Viber

Kako biste postali korisnik ove aplikacije, kao i kod Votsapa, najpre je potrebno da ostavite svoj broj telefona, a na vašu Viber kontakt listu biće dodati svi korisnici koji koriste ovu aplikaciju, a čije brojeve telefona imate memorisane. Sa njima ćete moći da razmenjujete sve vrste poruka, stikere i fotografije i organizujete grupne video pozive za osmoro ljudi.

Osim toga, Viber omogućava i vođenje skrivenih konverzacija koje možete zaštititi pin kodom, a uz određenu pretplatu ova aplikacija dozvoljava poziv čak i ka vašim kontaktima koji ne koriste ovu aplikaciju.

Telegram

Glavni aduti ove aplikacije za dopisivanje su bezbednost i brzina, a njeni kreatori omogućili su i opciju samouništavanja onih poruka za koje ne želite da ostanu napisane. Takođe, omogućava slanje fajlova do 1,5GB (slika, dokumenata, videa…), grupne  četove do 200 ljudi, ali joj u prilog ne ide činjenica da video pozivi nisu mogući i da je korisnička baza i dalje mala.

Houseparty

Ova aplikacija vam, osim video poziva, omogućava i da se malo zabavite! Kada neko od vaših prijatelja uđe u aplikaciju, dobićete notifikaciju da je on/ona online i sa njim u tom trenutku možete započeti svoju kućnu zabavu. U jednoj sobi ukupno može biti osmoro ljudi, ali svaki korisnik može biti u beskrajno mnogo soba i tako upoznati i prijatelje svojih prijatelja – što je sjajna stvar u trenucima kada, usled globalne pandemije, održavamo fizičku distancu. Pored toga, u toku razgovora sa prijateljima možete igrati i intereaktivne kvizove – što zaista nalikuje pravoj kućnoj zabavi.

Voxer

Voxer je prvenstveno okrenut glasovnim porukama, a njegovi korisnici mogu slati i preslušavati audio sadržaj i u grupama koje mogu brojati do 500 ljudi. Naravno, ova aplikacija podržava i slanje tekstualnih poruka, fotografija i slično, a u osnovnoj verziji je besplatna za korišćenje.

Discord

Gejming industrija na svetskom nivou u toku pandemije doslovno je eksplodirala, a milioni ljudi širom sveta slobono vreme provodili su igrajući igre na računaru ili pametnom telefonu. Aplikacija Discord kreirana je upravo za ljubitelje video igara i omogućava im lakšu komunikaciju sa drugim igračima – u samoj igri ali i izvan nje.

Ova aplikacija svojim korisnicima omogućava da organizuju ili se priključe različitim diskusijama, a korisnici mogu da se uključe i u glasovno ćaskanje, šalju poruke i koriste funkciju Go Live koja im omogućava emitovanje igranja video igre za do 10 prijatelja.

GroupMe

Ova aplikacija, kao što joj samo ime kaže, namenjena je za konverzaciju više osoba. Nakon što je preuzmete na Google Play ili App Store prodavnici, potrebno ju je povezati sa Guglovim ili Fejsbukovim nalogom, a zatim možete kreirati konverzaciju za više osoba. Ono što je za ovu aplikaciju specifično jeste i da postoji podrška za ćaskanje sa prijateljima ili članovima porodice putem SMS poruka za one koji nemaju pametni telefon.

Ukoliko imate Omorika 2, Omorika 3 ili Soko tarifu, možete neograničeno da koristite Viber, Votsap, Fejsbuk, Instragam i Tviter.