Zašto je eSIM odjednom toliko bitan?

Od trenutka kada se pojavio, eSIM je jasno stavio na znanje da definitivno predstavlja budućnost. Nakon dvadeset godina skoro potpunog zatišja u sferi SIM kartica, pojavila se virtuelna SIM kartica,kao sjajno inovativno rešenje ne samo za korisnike, već i za operatore i proizvođače telefona.

U poslednjih 20 godina promene kod SIM kartica su se, uglavnom, svodile na smanjenje kartice na  MicroSIM, a zatim na NanoSIM. U suštini, ove promene su bile neminovnost koju su diktirali sve tanji, a time i elegantniji telefoni, u kojima je, vremenom, da bi se napravilo više mesta za ostale komponente, bilo sve manje mesta za SIM karticu.

Sada mogu svi da odahnu, jer korisnik više ne mora da otvara telefon i sam fizički ubacuje SIM karticu, pri čemu nespretnim rukovanjem može trajno da je ošteti. eSIM funkcioniše na isti način kao standardna SIM kartica, s tim što se sve obavlja onlajn, veoma lako, uz niz novih mogućnosti.

U ovom trenutku eSIM tehnologija je dostupna na svim kontinentima i sve veći broj proizvođača mobilnih telefona ide ka integraciji eSIM-a u svoje uređaje. U prilog tome govori i podatak da je u 2019. godini prodato čak 102 miliona novih uređaja sa eSIM tehnologijom, dok se pretpostavlja da će do 2024. godine taj broj ići i do 509 miliona uređaja.

Preduslov za masovniju upotrebu eSIM-a je dostupnost uređaja koji podržavaju eSIM tehnologiju. S obzirom na to da eSIM donosi brojne prednosti proizvođačima uređaja, mrežnim operatorima i korisnicima, samo je pitanje vremena kada će ove prednosti preovladati i mnogi pametni telefoni usvojiti integrisane SIM kartice – što će u osnovi ukloniti potrebu za fizičkom SIM karticom, a time i SIM slotom.

Šta je eSIM?

Za samo nekoliko godina, eSIM je postao generički termin koji se širom sveta koristi za opisivanje novog vektora mobilne povezanosti.

eSIM je zapravo ono što i sam naziv kaže – ugrađeni/integrisani SIM (engl. embedded SIM). Umesto na fizičku karticu, SIM tehnologija je ugrađena direktno u vaš telefon. To je mali čip koji se koristi za potvrdu identiteta kod vašeg mobilnog operatora. Tačnije, veličina eSIM-a je 2,5 mm sa 2,3 mm, a debljina je 0,2 mm.

Takođe, eSIM ima sve parametre kao i SIM kartica – PIN i PUK kod, ICCID; usluge – Voice, SMS, MMS, data, roaming, VoLTE, LTE, koji funkcionišu na isti način.

Virtuelne eSIM kartice se nalaze u širokom spektru potrošačkih proizvoda, kao što su pametni telefoni i satovinosivi uređaji i računari; uključene su u pametna brojila, medicinske uređaje, kućne automatizovane i sigurnosne sisteme, automobile, uređaje za praćenje imovine, ručne POS (Point-of-Sales) sisteme i druge uređaje.

Koje su prednosti eSIM-a?

Kako su telefoni i uređaji sve manji i tanji, svako malo prostora je važno. Tu su kućište, čitač i ležište potrebni za klasične SIM kartice. Proizvođači sada mogu da raspolažu sa malo više prostora; a uz to, uklanjanjem proreza i otvora sa kućišta bilo kog uređaja smanjuje se verovatnoća da uređaj bude ugrožen vodom ili prašinom.

eSIM omogućava upotrebu uređaja čim se on uključi, što je za krajnjeg korisnika vrlo jednostavno. Nova eSIM kartica donosi i pojednostavljenu proceduru za instalaciju putem imejla sa instrukcijama i QRkodom, jedino što je potrebno je da da ste u trenutku formiranja profila povezani na internet.

Kod mobilnih telefona eSIM pruža mogućnost instalacije i korišćenja više različitih tarifnih profila na istom telefonu, pri čemu maksimalan broj profila zavisi od uređaja (do 10 profila). Jedan profil je praktično kao jedna standardna SIM kartica sa jednim tarifnim planom. U datom trenutku može biti aktivan samo jedan profil, jer, kao i kod uređaja sa dvostrukim SIM-om, istovremeno korišćenje različitih tarifnih profila nije moguće. Međutim, kada pristupi drugom profilu korisnik će dobiti sve informacije o propuštenim pozivima, SMS porukama, kao i druge informacije koje se odnose na taj profil.

Jedna od prednosti eSIM tehnologije je i da dosta olakšava promenu mrežnog operatora. Umesto da u uređaj stavite novi SIM, možete da pređete na novog operatera direktno sa telefona.

Ista eSIM kartica ne može istovremeno biti aktivna na dva mobilna telefona, odnosno ona se prvo mora obrisati sa jednog uređaja, da bi se instalirala na drugi.

eSIM je dobro osmišljen i u pogledu sigurnosti

Šta se dešava u slučaju gubitka ili krađe telefona?

Ukoliko dođe do ove situacije, a izgubljeni ili ukradeni telefon ima standardnu SIM karticu, dovoljno je izvaditi postojeću karticu, staviti svoju i nastaviti sa korišćenjem takvog telefona.

To jednostavno nije moguće ako je u telefon integrisana eSIM kartica. eSIM se ne može ukloniti iz telefona, a da bi se promenio postojeći eSIM profil potrebno je znati određeni bezbednosni ključ.

Ovo ne samo da će onemogućiti preprodaju ukradenih uređaja, već će i osigurati da je njihovo nalaženje lakše nego ikada. Onog trenutka kada se pametni telefon sa aktivnom eSIM karticom uključi, nadležne službe će odmah moći da mu uđu u trag.

Svakako vam savetujemo da čim primetite da vam nema uređaja, gubitak ili krađu prijavite putem kontakt centra operatora ili u najbližoj poslovnici.

Koji pametni telefoni podržavaju eSIM?

Lista kompatibilnih eSIM uređaja je svakog dana sve duža i podržana je od strane glavnih operativnih sistema kao što su Android, iOS i Windows 10. Samo je pitanje vremena kada će svi uređaji – telefoni, tableti i prenosni računari prihvatiti ugrađene SIM kartice.

Telefoni koji u ovom trenutku podržavaju eSIM su nove verzije Samsung, Huawei, Apple i Motorola mobilnih uređaja, dok su kod satova to Apple Watch, HuaweiWatch 2, SamsungGear i GalaxyWatch.

Ostali uređaji koji imaju mogućnost eSIM-a su Apple iPad, neki HP modeli, Lenovo i Microsoft PC. Huawei takođe ima tablet modele sa omogućenim eSIM-om. Kako dalje napredujemo, eSIM će verovatno pronaći mesto i u novoj generaciji računara.

Izgleda da će eSIM, polako, ali sigurno, prevagnuti u budućnosti, jer pruža novi nivo pogodnosti i pristupačnosti svima, uključujući i prednosti kod aktivacije novih i naprednijih servisa.

Sve što vam je potrebno da biste danas počeli da koristite novu tehnologiju je da vaš operator podržava eSIM, kao, naravno, i vaš telefon.