mts Bonton – važnost lepog ophođenja na internetu

Internet bonton predstavlja skup nepisanih pravila ponašanja na internetu. Ona su često drugačija od pravila ponašanja u oflajn životu i važan su element onlajn komunikacije. U dokumentu „mts Bonton“ dati su najvažniji elementi onlajn komunikacije za uspešno surfovanje netom.

Značenje reči „bonton

Pod bontonom danas podrazumevamo učtivo i lepo ponašanje koje će nas u najboljem svetlu predstaviti drugima i koje će svima pokazati da smo lepo vaspitani i da stoga spadamo u poželjno, pa čak i u probrano društvo.

U rečnicima se „bonton“ određuje kao „dobri maniri“, „poželjno ponašanje“, a poreklo izraza je u francuskim rečima bon i ton koje doslovno znače lep ton, dobar ton.

Iako je lepo ophođenje jedno od obeležja uglednih članova društva još od antičkih vremena, te se kao vrlinski ideal pominje i u religioznoj literaturi ili u anegdotalnim spisima o velikim ljudima, ono se i u današnje moderno i brzo vreme smatra važnom osobinom ličnosti.

Sve je drugačije, no mi smo i dalje isti!

Danas je sve drugačije nego pre samo nekoliko decenija – razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija prevazišao je očekivanja svih nas. Malo ko je u prošlom veku verovao da ćemo tako brzo dostići mogućnost da razgovaramo uz sliku i ton, ali nove generacije rađaju se i odrastaju uz mogućnost međunarodnih video razgovora sa svojim najmilijima, a po svoj prilici, uskoro ćemo sve više učestvovati i u zabavi i konverzaciji u virtuelnoj stvarnosti.

To nas suočava sa potrebom da se u modernim i novim tehnologijama ophodimo s ljubavlju i ljubaznošću prema svojim sagovornicima, da usvojimo bonton, određena pravila etikecije, isto kao i u živom, neposrednom kontaktu. Društveni mediji, kao što je Fejsbuk, Instagram, ili Jutjub, pa i Viber zahtevaju od nas da budemo učtivi i u sajber prostoru, gde nam sagovornici nisu na dohvat ruke i gde smo zbog ove distance često iskušani da se postavimo drugačije nego što je to uobičajeno ako smo u njihovoj blizini.

Mnogi od nas iskusili su neprijatnosti, ali i veliko zadovoljstvo prilikom korišćenja društvenih medija. Njihova sposobnost da nas povežu i edukuju prevazilazi neželjene posledice njihove upotrebe. Zato su mnoge od ovih aplikacija važan deo naše ponude mobilnih tarifa – mi gledamo da vam ovu ravan učinimo dostupnom, jer verujemo da je senka, koja se ponekad i javi u razgovoru, bleda u poređenju sa sjajnim zrakom naše povezanosti!

mts-Bonton

Važnost učtivog ophođenja

A zašto je ljubaznost i dalje važna? Da li je važan izvor informacije koju smo primili – da li je baš sve što smo videli na internetu tako kao što nam je predstavljeno? Kako ćemo najjednostavnije opisati svoje emocije? Neko mora da odgovori na ova važna pitanja!

Zato smo za vas pripremili jednu posebnu novost – mts Bonton koji će vam poslužiti kao podsetnik na značenje pojedinih reči i kao smernica za lepo ophođenje na internetu i u društvenim medijima.

Ova lepa kolekcija pravila i smernica, pomoći će nam da prepoznamo neke svoje slabosti u trenucima kada nas savladaju emocije i podlegnemo impulsu zbog kojeg nam kasnije može biti žao. Takođe, ova mala knjiga koju vam poklanjamo, možda će vas uputiti u nazive nekih pojava koje bi danas trebalo da budu deo opšteg znanja. Zato smo sigurni da ćete uživati u ovoj riznici informacija, stila i dizajna i da će ona doprineti boljoj upućenosti i sposobnosti svih nas da se suočimo sa izazovima novog sveta u kojem smo se našli čak i brže nego što smo očekivali!

Podsetite se nekih pojmova, podelite mts Bonton sa prijateljima i prilagodite se zajedno sa nama novom dobu koje je došlo neočekivano brzo, i u kojem želimo da sačuvamo iste plemenite osobine koje su oduvek krasile čoveka.